Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Έντονα επικριτικός ο ΓΓ του ΟΗΕ για την προσφυγική πολιτική που ασκούν η ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες

BBC: Έντονα επικριτικός ο ΓΓ του ΟΗΕ για την προσφυγική πολιτική που ασκούν η ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες
Οι χώρες - μέλη της ΕΕ που υιοθετούν περιοριστικούς νόμους είναι έκθετες όσον αφορά στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο σημείωσε ο Ban Ki-moon
Ως «εξαιρετικά περιοριστική» επέκρινε την πολιτική για πρόσφυγες και μετανάστες που ακολουθεί η ΕΕ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon.
Όπως είπε, μιλώντας ενώπιον του αυστριακού κοινοβουλίου, οι περιορισμοί αυτοί αμαυρώνουν τα καθήκοντα των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο.
«Ανησυχώ πολύ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν ολοένα πιο περιοριστικές προσφυγικές και μεταναστευτικές πολιτικές» τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτού του είδους οι πολιτικές «επηρεάζουν αρνητικά τις υποχρεώσεις των κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στο διεθνές ανθρωπιστικό αλλά και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο Ban Ki-moon απέφυγε να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα αλλά η ομιλία του ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μήνυμα και προς την Αυστρία καθώς μόλις μία μέρα νωρίτερα οι Αυστριακοί βουλευτές ενέκριναν, κατά πλειοψηφία, νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα ασύλου και δίνει τη δυνατότητα οι περισσότερες αιτήσεις να απορρίπτονται από τα σύνορα.
Πρακτικά δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά στους πρόσφυγες και να απορρίψει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, ακόμη και αν προέρχονται από Σύρους, ενώ περιορίζει, επίσης, την επιτυχή αίτηση για άσυλο στα τρία χρόνια.
Το νόμο επικρίνουν έντονα όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης