Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οργή και απελπισία των πολιτών στη Βενεζουέλα που όμως επιμένουν Δημοκρατικά παρά την κρίση

tags :
WSJ: Οργή και απελπισία των πολιτών στη Βενεζουέλα που όμως επιμένουν Δημοκρατικά παρά την κρίση
Ο Maduro εξελέγη το 2013 διαδεχόμενος τον μαχητικό Hugo Chávez, όμως βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί διαρκώς, σε μια κρίση που δεν μπορεί να ελέγξει
Ολοένα και περισσότερο βαθαίνει η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, η οποία δείχνει να περιδινίζεται χωρίς κατεύθυνση σε ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπολίτευση κλιμάκωσε από χθες Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 την προσπάθειά της να αποκαθηλώσει τον πρόεδρο της χώρας, Nicolás Maduro, αυτή τη φορά ζητώντας απ' ευθείας από τους δυσαρεστημένους πολίτες να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής του, πολλοί από τους οποίους το πράττουν με χαρά περιμένοντας για ώρα σε ουρές για να προσυπογράψουν το σχετικό αίτημα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), τις τελευταίες ώρες, οργισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας προέβησαν σε μανιώδη λεηλασία τουλάχιστον 73 επιχειρήσεων τροφίμων και βασικών ειδών, αφήνοντας πολλούς δρόμους γεμάτους σπασμένα γυαλιά από βιτρίνες και καμένα λάστιχα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας καθίστανται ολοένα και περισσότερο απελπισμένοι και απεγνωσμένοι από την επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στη χώρα τους, με προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος μεγάλης διάρκειας, διακοπές υδροδότησης, έλλειψη ενέργειας σε μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, μείωση της εργάσιμης εβδομάδος των δημοσίων υπαλλήλων σε μόλις δύο ημέρες και ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά του Maduro πραγματοποιούνται αυθόρμητα σε καθημερινή βάση σε τουλάχιστον οκτώ μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας, δίχως ακόμα να έχουν λάβει βίαιη μορφή.
Παρά τα περιστασιακά έκτροπα, είναι εντυπωσιακή η αυτοσυγκράτηση των πολιτών της Βενεζουέλας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους επιμένουν να μην προσφεύγουν σε βίαιες αντιδράσεις και να εμπιστεύονται τη δημοκρατική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η χώρα τους βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, πρωταρχική αιτία του οποίου αποτέλεσε η καθίζηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Ο Maduro εξελέγη το 2013 διαδεχόμενος τον μαχητικό Hugo Chávez, όμως βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί διαρκώς, σε μια κρίση που δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει, τη χειρότερη στην ιστορία της Βενεζουέλας.
Η λατινο-αμερικανική χώρα, που έχει πληθυσμό 30 εκατομμυρίων ανθρώπων, παρουσίάζει τον υψηλότερο (τριψήφιο) πληθωρισμό στον πλανήτη, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία της θα συρρικνωθεί ακόμα 8% το 2016, με τα κρατικά της έσοδα να έχουν καταβυθιστεί από 80 δισ. δολάρια το 2013 σε 20-25 δισ. δολάρια το 2015.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αποκαθήλωσης του προέδρου της Βενεζουέλας προβλέπεται μεν από το Σύνταγμα της χώρας, όμως είναι ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς σε πρώτο στάδιο απαιτεί τη συλλογή 200 χιλ. υπογραφών, σε δεύτερο στάδιο τη συλλογή 4 εκατ. υπογραφών σε μόλις τρεις ημέρες και τελικά την προκήρυξη εκλογών, στις οποίες η αντιπολίτευση θα πρέπει να λάβει περισσότερες ψήφους από τα 7,5 εκατ. ψήφων που έλαβε ο Maduro στις εκλογές του 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης