Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Γαλλία και Γερμανία προωθούν μηχανισμό «έκτακτης ανάκλησης της ελεύθερης χορήγησης βίζας» για τρίτες χώρες

Politico: Γαλλία και Γερμανία προωθούν μηχανισμό «έκτακτης ανάκλησης της ελεύθερης χορήγησης βίζας» για τρίτες χώρες
Κατά πληροφορίες Παρίσι και Βερολίνο έχουν, ήδη, κυκλοφορήσει έγγραφο με το οποίο ζητούν να υπάρχει μηχανισμός «έκτακτου παγώματος» της ελεύθερης χορήγησης βίζας
Γαλλία και Γερμανία θέλουν να εντάξουν πρόβλεψη για «φρένο έκτακτης ανάγκης» στη συμφωνία για χορήγηση βίζας από την ΕΕ προς τρίτες χώρες όπως είναι Τουρκία αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico επικαλούμενη πληροφορίες.
Το μέτρο, όπως σημειώνεται, θα τίθεται σε εφαρμογή όταν πάρα πολλοί πολίτες μιας τρίτης χώρας, πχ της Τουρκίας, κάνουν χρήση των διευκολύνσεων που τώρα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για χορήγηση βίζας.
Παρίσι και Βερολίνο προωθούν πρόταση για «έναν μηχανισμό που θα αναστέλλει τη δυνατότητα εισόδου στην ΕΕ χωρίς βίζα» αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το Politico και έχει ημερομηνία 27 Απριλίου 2016.
«Τα τρέχοντα στοιχεία για την είσοδο μεταναστών και προσφύγων καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού που θα «παγώνει» την ελεύθερη χορήγηση βίζας» αναφέρεται στο έγγραφο.
Η πρόταση αναμένεται να θέσει υπό επιπλέον πίεση τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα ενώ ήδη η κριτική είναι έντονη από διάφορες πλευρές, ιδιαίτερα σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και αλλού.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει την ελεύθερη χορήγηση βίζας προς την Τουρκίας όταν τεθεί τέτοια πρόταση από την Κομισιόν, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, με τις αντιδράσεις να είναι αρκετές και να σχετίζονται κυρίως και με το επίπεδο εφαρμογής σειράς προϋποθέσεων από πλευράς Τουρκίας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες.
Εντούτοις, η νέα πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας αντιπροτείνει να υπάρξει ένας «μηχανισμός» ο οποίος θα μπορούσε μέσα από «μια διάφανη διαδικασία να "παγώνει" την απελευθέρωση της βίζας για υπηκόους τρίτων χωρών αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, και εκτιμάται ότι αυτό θα πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.
Ως αιτία για εφαρμογή του έκτακτου αυτού μηχανισμού προτείνουν: ή μια «σημαντική αύξηση» του αριθμού των ανθρώπων που μένουν σε μια χώρα μέλος της ΕΕ παρανόμως (φθάνουν σαν τουρίστες και παραμένουν) ή σημαντική αύξηση των αιτήσεων ασύλου σε μια χώρα ή σημαντική αύξηση του αριθμού των απορριφθέντων αιτήσεων επανεισόδου σε μία χώρα της ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.
Και προτείνουν την όλη κατάσταση να ελέγχει η Κομισιόν και «συχνές και τακτικές» εκθέσεις που θα πρέπει επίσης να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εγκληματικά κυκλώματα, στην αποτελεσματικότητα καταπολέμησης της διαφθοράς, στο οργανωμένο έγκλημα, στα πλαστά έγγραφα, στις παράνομες εισόδους σε χώρες κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης