Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ονδούρα: Δεκάδες ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους

tags :
Ονδούρα: Δεκάδες ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα
Οι αρχές της Ονδούρας απάλλαξαν χθες από τα καθήκοντά τους σχεδόν 30 ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας της χώρας, μια επιθετική κίνηση στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας να υπάρξει κάθαρση στα σώματα ασφαλείας, που φέρονται να έχουν διαβρωθεί από το οργανωμένο έγκλημα.
Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάνδο Ερνάντες δέχεται πιέσεις να επιταχύνει την κάθαρση στην αστυνομία έπειτα από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το οποίο ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας αυτοί που είχαν ενορχηστρώσει τη δολοφονία του επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών Χουλιάν Αριστίδες Γκονσάλες το 2009, εκτελώντας εντολές ενός βαρόνου των ναρκωτικών.
Το δημοσίευμα ώθησε την κυβέρνηση να σχηματίσει την ειδική επιτροπή η οποία χθες Παρασκευή ανακοίνωσε πως οι 27 από τους 47 επικεφαλής αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους. Τέσσερις από τους αξιωματικούς που απομακρύνθηκαν έχουν κατηγορηθεί για συνέργεια στη δολοφονία του Γκονσάλες.
Πρόκειται για «ένα βήμα προς την αναδιοργάνωση και την κάθαρση που είναι αναγκαία για να αποκτήσουμε μια καθαρή αστυνομία, που δεν θα έχει απολύτως καμιά σχέση με το οργανωμένο έγκλημα καθ' οιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Ομάρ Ριβέρα, μέλος της ειδικής επιτροπής.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας για τη δολοφονία. Τέσσερις άλλοι ζήτησαν οικειοθελώς να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.
Αυτή είναι η πέμπτη προσπάθεια μέσα σε δύο δεκαετίες να υπάρξει κάθαρση στις τάξεις της αστυνομίας της Ονδούρας, η οποία αριθμεί 12.000 μέλη. Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι συνεργάζεται με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που μαστίζουν το φτωχό κράτος της Κεντρικής Αμερικής.
Ωστόσο ένας από τους αξιωματικούς που εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του υποστήριξε πως δεν του έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία και ότι οι απομακρύνσεις αξιωματικών στην πραγματικότητα στόχο έχουν να προστατευτούν «συγκεκριμένα πρόσωπα» στον κρατικό μηχανισμό και στα σώματα ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης