Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το Ισλάμ στο προεκλογικό πρόγραμμα του AfD - Στο επίκεντρο και το προσφυγικό

tags :
Γερμανία: Το Ισλάμ στο προεκλογικό πρόγραμμα του AfD - Στο επίκεντρο και το προσφυγικό
Ο λόγος της διαρκούς ανόδου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία αυτό το διάστημα συγκεντρώνει ποσοστά έως και 13%, είναι η στάση που κράτησε το κόμμα στο προσφυγικό
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το ξενοφοβικό γερμανικό κόμμα που έχει δει τα ποσοστά του διαρκώς να ανεβαίνουν από την ίδρυση του το 2013, διοργανώνει συνέδριο στην Στουτγάρδη. Στόχος η κατάρτιση προγράμματος.
Τα πράγματα για το ξενοφοβικό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Ιδρύθηκε μόλις το 2013 και εκπροσωπείται στα μισά τοπικά κοινοβούλια.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα στην ανατολική Γερμανία παίρνει μέχρι και 20%. Ο λόγος της διαρκούς ανόδου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία αυτό το διάστημα συγκεντρώνει ποσοστά έως και 13%, είναι η στάση που κράτησε το κόμμα στο προσφυγικό.
Το κόμμα στο συνέδριό του, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Στουτγάρδη, θέλει να συζητήσει το πρώτο βασικό του πρόγραμμα, το οποίο "ξεδιπλώνεται" σε 74 σελίδες. Και περιλαμβάνει περίπου τα πάντα: Ευρώπη (Να τελειώνει το πείραμα του ευρώ!), εσωτερική πολιτική (απέλαση αλλοδαπών παραβατών, επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας), εξωτερική πολιτική (μεγάλης σημασίας η σχέση με την Ρωσία), εργασιακή πολιτική (κατάργηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας), πολιτισμός (γερμανική κουλτούρα). Αυτά είναι μόνο κάποια από τα βασικά θέματα.

Προσφυγικό και Ισλάμ θα κυριαρχήσουν

Το πρόγραμμα επεξεργάστηκαν διάφορες ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή 1.000 μελών. Η πρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι χαρακτήρισε την Εναλλακτική για τη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο "κόμμα της κοινωνικής ειρήνης". Και ο αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Γκάουλαντ "κόμμα του απλού κόσμου". Οι ίδιοι αυτοαρακτηρίζονται ως φιλελεύθεροι και συντηρητικοί. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Χέντρικ Τρέγκερ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι "ένα ετερογενές κόμμα διαμαρτυρίας με έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα". Παράλληλα όμως δεν φαίνεται να έχει ένα σαφές προφίλ και πολύ πιθανόν ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας του να πάψει να υφίσταται όταν θα διαμορφώσει το οριστικό του πρόγραμμα.
Στο συνέδριο στην Στουτγάρδη έχουν δηλωθεί 2.000 μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία για να υποβάλουν προτάσεις για αλλαγές. Πολύ πιθανόν το συνέδριο να μην επαρκεί για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Πολλές από τις προτάσεις προέρχονται από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, η οποία θα θελήσει να βάλει τη σφραγίδα της στο πρόγραμμα.
Εκτός από το προσφυγικό, το θέμα που προσπάθησαν να αναδείξουν εκπρόσωποι του κόμματος ήταν το Ισλάμ. Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος σαφώς πως "το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία". Οι μιναρέδες "ως ισλαμικό σύμβολο κυριαρχίας" δεν γίνονται αποδεκτοί, το ίδιο και οι αναγγελίες προσευχής του μουεζίνη. Ακόμα ζητούν την κατάργηση της μπούργκας στα σχολεία καθώς και της μαντήλας. Το κόμμα πάντως δεν θέλει να πάρει θέση στο εάν και από ποιον θα χτίζονται τζαμιά και ποια θα είναι η εκπαίδευση του ιμάμη. Όπως τονίζουν, δεν τους ενδιαφέρει να παρέμβουν στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, αλλά να φέρουν στη δημόσια συζήτηση την προβληματική γύρω από το "πολιτικό Ισλάμ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης