Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Γενναίες αυξήσεις 30% στους μισθούς δίνει ο πρόεδρος Maduro την ώρα που η χώρα καταρρέει

Βενεζουέλα: Γενναίες αυξήσεις 30% στους μισθούς δίνει ο πρόεδρος Maduro την ώρα που η χώρα καταρρέει
Ενα διαφορετικό «πείραμα» από αυτό της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η ΕΕ στις χώρες του νότου - Ποιό θα αποδειχθεί αποδοτικό;
Ένα διαφορετικό «πείραμα» από αυτό της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η ΕΕ στις χώρες του νότου επιχειρεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro για να δώσε ώθηση στην οικονομία της χώρας που έχει καταρρεύσει.
Το βράδυ του Σαββάτου (30/4) ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 30%, την ώρα που ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 20% και έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας.
Έτσι, από σήμερα 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 15.051 μπολίβαρ το οποίο βάσει της «επίσημης ισοτιμίας», αντιστοιχεί σε 1.505 δολάρια.
Όμως στην πράξη της μαύρης αγοράς -που είναι και ο βασικότερος πλέον χώρος συναλλαγών- αντιστοιχεί μεταξύ 50 και 14 δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.
«Μόνο ένας πρόεδρος όπως ο Nicolás Maduro, πολιτικός γιος του Hugo Chávez θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.
Η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τις αυξήσεις των μισθών, επιχειρηματολογώντας ότι δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ή να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας.
«Οι αυξήσεις αυτού του ανθρώπου είναι ανέκδοτο. Ο πληθωρισμός πετάει!», έγραψε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Henrique Capriles, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Κατά τον ίδιο, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφθασε το 20%.
Από τη μετάβαση Chávez σε Maduro, το νόμισμα έχει υποστεί πτώση κατά 98% έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τριψήφια μεγέθη.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και στην εξαφάνιση των αγαθών από τα ράφια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης