Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: «Πόλεμος» τριών πετρελαϊκών κολοσσών για μία θέση στα... διυλιστήρια της Κίνας

Forbes: «Πόλεμος» τριών πετρελαϊκών κολοσσών για μία θέση στα... διυλιστήρια της Κίνας
Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ιράν χρησιμοποιούν όλα τους τα όπλα για να κερδίσουν μερίδια στην αγορά του Πεκίνου - Ποιόν ευνοούν και ποιόν πλήττουν οι αυξανόμενες τιμές του μαύρου χρυσού
Το γεγονός ότι το πετρέλαιο να πλησιάζει και πάλι στα 50 δολ./βαρέλι δεν έχει να κάνει με την προσφορά.
Βεβαίως, οι μετοχές έχουν υποστεί τις συνέπειες στις ΗΠΑ και η Κίνα επιβραδύνει, αλλά από την άλλη, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Forbes, τρεις από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο βρίσκονται σε «πόλεμο», προσπαθώντας να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά της Κίνας και της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία φαίνεται ότι ανακάλυψε την Κίνα μόλις πριν από 1-2 χρόνια.
Κατασκευάζει νέους αγωγούς.
Υπογράφει συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
ΤΟ πετρέλαιο ρέει.
Οι Σαουδάραβες γίνονται όλο και πιο νευρικοί, καθώς οι Ρώσοι ροκανίζουν το μερίδιό τους στην κινεζική αγορά.
Στέλνουν όλο και περισσότερα φορτία αργού στην Κίνα και κάποιοι λένε ότι το κάνουν σε τιμές κατώτερες από αυτές που υπάρχουν στην αγορά, καταγράφοντας απώλειες, προκειμένου να κρατήσουν την Aramco σε δυνατή θέση στην Κίνα.
Με το brent να κινείται κοντά στα 48 δολ./βαρέλι την Παρασκευή 29 Απριλίου, το πετρέλαιο βρίσκεται μία ανάσα από το να πιάσει τα επίπεδα που προβλέπουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές στη Ρωσία, δηλαδή τα 50 δολ./βαρέλι.
Δεν υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μπροστά του.
Οι Ρώσοι και οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να αντλούν και κα πλημμυρίζουν την αγορά/
Περισσότερη προσφορά είναι καθ' οδόν.
Σύμφωνα με το Reuters, η Aramco πρόσφατα πούλησε 730.000 βαρέλια αργού σε ένα ανεξάρτητο κινεζικό διυλιστήριο, με την επωνυμία Shandong Chambroad Petrochemicals, ένα από τα 20 ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή ήταν η πρώτη πώληση της Aramco σε τιμές σποτ σε ανεξάρτητο παραγωγό.
Η εταιρεία συνήθως πουλάει το αργό της μέσω συμβολαίων ενός έτους ή και μεγαλύτερης διάρκειας και υπό μία Επίσημη Τιμή Πώλησης (OSP), αντί της τιμής σποτ, δηλαδή της τιμής στην οποία εκείνη τη στιγμή διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στις αγορές.
Αλλά επειδή η Ρωσία καθιστά την Aramco πιο νευρική, ξεφορτώνει το αργό της σε τιμές σποτ, αλλά και πάλι πωλούν με έκπτωση, καθώς η τιμή αυτή δεν είναι εκείνη που «τρέχει» στην αγορά του Dubai, σύμφωνα με τις δηλώσεις χρηματιστή στο Reuters.
Το φορτίο των 730.000 βαρελιών θα σταλεί στην Κίνα τον Ιούνιο, από τις αποθήκες της Aramco στην Ιαπωνία, πολύ χαμηλότερα από τις τιμές αγοράς.
Με άλλα λόγια, αυτή η τιμή είναι μια μεγάλη απάτη.
Και μετά υπάρχει το Ιράν, το οποίο είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές άρχισαν να κατρακυλούν προς τα 30 δολ./βαρέλι μόλις πριν από μερικούς μήνες.
Και μόλις έχει ξεκινήσει να μπαίνει στην αγορά.
Η κυβέρνηση του Ιράν λέει ότι θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σταδιακά στα επίπεδα προ του εμπάργκο.
Αν και το Ιράν λέει ότι στηρίζει τα μέτρα που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την τιμή του πετρελαίου (όπως η μείωση της παραγωγής, κυρίως από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία), η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία επίσης θα ήθελε ένα κομμάτι της πίτας στην Κίνα και την Ευρώπη και οι υψηλότερες τιμές δεν είναι κάτι που ευνοούν τη Σαουδική Αραβία.
Πως μπορείς να κρατήσεις χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου;
Πουλάς δολάρια και αγοράζεις συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, ανεξαρτήτως θεμελιωδών.
Και το Forbes καταλήγει το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι καθώς η Σαουδική Αραβία κυνηγά τη Ρωσία και το Ιράν στην αγορά της Κίνας, μην περιμένει κανείς ότι η «πλημμύρα» μαύρου χρυσού που γνωρίζει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια θα υποχωρήσει σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης