Τελευταία Νέα
Διεθνή

King (πρώην διοικητής BoE): Η Ευρωζώνη δεν έχει λύσει τα δομικά προβλήματά της - Κινδυνεύει με διάλυση

King (πρώην διοικητής BoE): Η Ευρωζώνη δεν έχει λύσει τα δομικά προβλήματά της - Κινδυνεύει με διάλυση
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην αντιπαράθεση και να εξηγούν τις πολιτικές τους, σύμφωνα με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη του Ηνωμένου Βασιλείου 
Η Ευρωζώνη δεν έχει λύσει τα δομικά της προβλήματα και ως εκ τούτου ο κίνδυνος να διαλυθεί παραμένει άκρως ρεαλιστικός, υποστήριξε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας (Bank of England - BoE), Mervyn King, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «όλα τα προσωρινά μέτρα για να κρατηθεί το ευρώ ενωμένο δε θα έχουν παντοτινή ισχύ» και προσέθεσε ότι «δεν είναι σαφές τι σχέδια υπάρχουν ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της Ευρωζώνης».
Ο King τάχθηκε υπέρ της γερμανικής κριτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο το μείγμα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ είναι το κατάλληλο και κάλεσε τη διοίκησή της να «κάνει καλύτερη δουλειά όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της».
«Προφανώς και τα πολύ χαμηλά επιτόκια πλήττουν τους καταθέτες», σχολίασε ο King, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να κατηγορεί κανείς τους πολιτικούς που απλώς το παρατηρούν αυτό. Οι κεντρικές τράπεζες δε γίνεται απλώς να λένε ότι είναι ανεξάρτητες και άρα δε δέχονται κριτική. Πρέπει να συμμετέχουν στην αντιπαράθεση και να εξηγούν τις πολιτικές τους».
Παράλληλα, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική φτάνει στα όριά της και άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις, για την αποτυχία τους να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που τους παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες για να προβούν σε δομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών τους.
Συνεχίζοντας, ο King υποστήριξε ότι οι ρυθμιστές του τραπεζικού συστήματος θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει ένα πιο απλό σύστημα, στον απόηχο της κρίσης του 2008, που θα ανάγκαζε τις τράπεζες να έχουν μεγαλύτερα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί κανόνας, βάσει του οποίου ο συντελεστής μόχλευσης στις τράπεζες δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερος από 5%.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, που θα κρίνει την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο King απέφυγε να σχολιάσει, παρά μόνο επισήμανε ότι και ο ίδιος εκτιμούσε το γεγονός ότι ο προκάτοχός του δεν παρενέβαινε στη δημόσια ζωή, κάνοντας τη δική του πιο δύσκολη.
«Απλώς μένω εντελώς εκτός της αντιπαράθεσης αυτής», σημείωσε, κλείνοντας το μάτι στον Mark Carney.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης