Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα ESM προς ΔΝΤ και Ελλάδα: Ήδη τα επιτόκια στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί είναι χαμηλά

Μήνυμα ESM προς ΔΝΤ και Ελλάδα: Ήδη τα επιτόκια στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί είναι χαμηλά
Τους τελευταίους μήνες ο ESM και το EFSF «κλειδώσαν» μακροχρόνια τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στο τρέχον χαμηλό επίπεδο
Σκηνικό συνέχισης της «κόντρας» και των διαφωνιών των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ για τη μέθοδο, την έκταση και τον χρονισμό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συντηρούν δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ESM, Anev Janse, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 περί ήδη χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα.
Ο Janse εκτιμά, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) τους τελευταίους μήνες έχουν «κλειδώσει» τα σημερινά χαμηλά επιτόκια με ορισμένες μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων προς όφελος της Ελλάδος.
Ο ίδιος ανέφερε, ότι η Ελλάδα «πληρώνει σήμερα επιτόκιο μικρότερο από 1%, που είναι πολύ ελκυστικό και πολύ χαμηλότερο από αυτό που χρεώνει το ΔΝΤ. Από εσωτερικούς υπολογισμούς που κάναμε, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ της, με τον δανεισμό της από εμάς αντί από τις αγορές.
Με ορισμένα από τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδώσαμε τους περασμένους μήνες, κλειδώσαμε τα σημερινά χαμηλά επιτόκια, που είναι ένα ακόμη όφελος. Φυσικά, ο στόχος του νέου προγράμματος του ESM είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην αγορά ομολόγων».
Οι επισημάνσεις του Janse προτού ακόμα «στεγνώσει» το μελάνι της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου 2016, προϊδεάζουν για μια ανυποχώρητη στάση των Ευρωπαίων πιστωτών απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ εξαρτά τη συμμετοχή του από τον ρεαλισμό στους στόχους του προγράμματος, το οποίο κρίνει ως μη βιώσιμο υπό το δυσβάσταχτο βάρος του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης