Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας βρίσκονται σε συζητήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση

Reuters: Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας βρίσκονται σε συζητήσεις  για να ξεπεράσουν την κρίση
Στην αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν, ωστόσο, με επιφύλαξη τις συζητήσεις, διότι θέλουν να ανατρέψουν τον Maduro
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας έχουν συζητήσεις στη Δομινικανή Δημοκρατία για να προετοιμάσουν το έδαφος για έναν διάλογο, προκειμένου να εκτονωθεί η πολιτική διαμάχη και να μην βαθύνει η οικονομική κρίση, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.
Το κράτος του ΟΠΕΚ υποφέρει από μία σοβαρή ύφεση, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου και την κατάρρευση του σοσιαλιστικού οικονομικού μοντέλου.
Ο πρόεδρος Nicolas Maduro βρίσκεται σε μία αντιπαράθεση με το Κογκρέσο, από το 2015, όταν και η αντιπολίτευση κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές.
Μία κυβερνητική αντιπροσωπία, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Delcy Rodriguez έχει τις τρεις τελευταίες μέρες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει η φιλική της εφημερίδα El Nacional.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ciudad Caracas υποστήριξε από την πλευρά ότι είναι μία διερευνητική επαφή προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος, προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις συμμετέχουν και πρώην ηγέτες της Ισπανίας, του Παναμά και της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Ο Rodriguez έγραψε στο twitter για τη συνάντηση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, αλλά επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε κάποιο σχόλιο.
Ο επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας (MUD) με δικό του tweet εξήγησε ότι δεν είναι μία συνάντηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά εκπρόσωποι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης είναι σε μία συνάντηση με πρώην προέδρους.
Οι διεθνείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των G7 πιέζουν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις, καθώς υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις φαγητού, φαρμάκων και ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν ένα δημοψήφισμα για να ανατρέψουν τον Μaduro αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες για τέτοιες συζητήσεις.
Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Henrique Capriles θεωρεί ότι ο διάλογος θα δώσει απλά χρόνο στην κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι οι εκλογές.
Μία προσπάθεια διαλόγου το 2014 κατέληξε σε βίαιες διαδηλώσεις για μήνες και τραγικό απολογισμό 40 νεκρούς.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι συζητήσεις δεν θα φέρουν καμία βιώσιμη συμφωνία.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ότι εμποδίζει την προσπάθειά της να ανακαλέσει τον Maduro, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε στο 27% τον Μάρτιο του 2016.
Ισχυρίζεται επίσης ότι ο το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε ένα φιλοκυβερνητικό ανώτατο δικαστήριο για να ακυρώσει κάθε νόμο που πέρασε από το Κογκρέσο, από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και η αντιπολίτευση κέρδισε τα 2/3 των εδρών.
Ο Maduro επιμένει ότι η κυβέρνηση του είναι το θύμα ενός οικονομικού πολέμου από τους εργοδότες, που έχουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης