Τελευταία Νέα
Διεθνή

Που οφείλεται η ισχυρή ανάκαμψη της Ισλανδίας; Στα capital controls 8 ετών μεταξύ 2008 - 2016

tags :
Που οφείλεται η ισχυρή ανάκαμψη της Ισλανδίας; Στα capital controls 8 ετών μεταξύ 2008 - 2016
Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που διατηρεί επί 8 χρόνια κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες.
Σε αντίθεση με τις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν  υπερβολικό εξωτερικό χρέος, η Ισλανδία επανήλθε στα επίπεδα του 2006, με το χρέος να φθάνει στα 61 δισεκ. δολάρια και το ερώτημα που τίθεται είναι πως τα κατάφερε η Ισλανδία;
Η Ισλανδία που υπέστη αναλογικά την μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση του κόσμου το 2008, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης στηριζόμενη στην αλιεία, τον  τουρισμό και το αλουμίνιο αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες αναφέρει το Business insider
To ΑΕΠ της Ισλανδίας είναι ήδη από τα υψηλότερα στον κόσμο βρίσκεται στα επίπεδο προ της κρίσης φθάνοντας στο 4% το 2016 και το 2017 - δύο φορές υψηλότερα από την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο -
Αν και οι τράπεζες ήταν μια από τις αιτίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ισλανδία απάντησε στην κατάρρευση των δικών της τραπεζών με μια ιδιαίτερη λύση.
Υποτίμησε το εθνικό της νόμισμα προχώρησε σε εσωτερική υποτίμηση και εθνικοποίησε τις μεγάλες τράπεζες.
Επέβαλε ελέγχους – capital controls - στην κίνηση κεφαλαίων, έτσι ώστε οι καταθέτες των τραπεζών και άλλοι ξένοι επενδυτές να μην  μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Επίσης οι θεσμικοί από την Ισλανδία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δεν θα μπορούσαν να επενδύσουν στο εξωτερικό.
Η κεντρική τράπεζα ακολούθησε πολύ επιθετική νομισματική  πολιτική.
Το επιτόκιο έφτασε στο 18% το 2009 για να υποχωρήσει στο  5,75% τον Μάιο του 2016.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν εφαρμόζοντας προγράμματα  ποσοτικής χαλάρωσης.
Αψηφώντας τη λιτότητα που επικράτησε σε όλη την Ευρώπη, η Ισλανδία χρησιμοποίησε το δημόσιο χρήμα για να μειώσει τα χρέη των νοικοκυριών.
Ο οικονομολόγος Paul Krugman, έχει αναφέρει ότι η Ισλανδία αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες, πως μια χώρα από την χρεοκοπία μπορεί να ανακάμψει.
Οι επικριτές διαφωνούν θεωρούν  ότι είναι πλαστή αυτή η ανάκαμψη.
Θεωρούν ότι το θαύμα οφείλεται στους δρακόντειους ελέγχους κεφαλαίου, που ισχύουν από το Νοέμβριο του 2008.
 Η κατάργηση των ελέγχων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις αλλά και η μη άρση τους θα έχει εξίσου ολέθριες συνέπειες.
Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που διατηρεί επί 8 χρόνια κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες.
Λόγω αυτής της παραμέτρου οι επικριτές της Ισλανδίας αναφέρουν ότι το θαύμα είναι σικέ καθώς αν αποσυρθούν τα capital controls όλα θα καταρρεύσουν.
Σε ένα αρνητικό σενάριο όπου αποσύρονταν τα capital controls το νόμισμα της Ισλανδίας θα διολίσθαινε επικίνδυνα, τα επιτόκια θα εκτινάσσονταν, ο πληθωρισμός θα ήταν ανεξέλεγκτος και το χρέος δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί.
Η περίπτωση της Ισλανδίας είναι πολύ χαρακτηριστική σε αντίθεση με την ευρωζώνη και ειδικά με την Ελλάδα, η οποία έπρεπε να ζητήσει από τους πιστωτές της ελάφρυνση του χρέους που θα ξεκινήσει ως σχέδιο από το 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης