Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ESM προς Ελλάδα: Για να δοθεί η δόση 10,3 δισ. πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα

tags :
Προειδοποίηση ESM προς Ελλάδα: Για να δοθεί η δόση 10,3 δισ. πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα
Ο ESM ζητά ρύθμιση του πλαισίου για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
Μόνο με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων θα δοθεί η δόση των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ESM, ο οποίος σε νέα ανάλυση του με ημερομηνία 30 Μαίου του 2016, σκιαγραφεί τα βήματα για τη συνέχιση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.
Ο ESM δίνει κι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τα χρήματα που έχει δώσει στην Ελλάδα, εναλαμβάνοντας τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα ελληνικά προγράμματα.
Ειδικότερα, στα 141,8 δισ. ανέρχεται το ποσό που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο Προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης, ο EFSF, ο οποίος σε ένα πλήρες review για το ελληνικό πρόγραμμα αναλύει σχετικά με το πως έχει κατανεμηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, από τη μεριά του έχει δώσει για το ελληνικό πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη σημερινή (30 Μαΐου 2016) ανάλυση του ESM.

Ειδικότερα, τα χρήματα από τους δύο μηχανισμούς κατανέμονται ως εξής:

Από τον ESM (τρέχον πρόγραμμα) - 86 δισ. σε:
- Εξυπηρέτηση χρέους
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (πάνω από 25 δισ)
- Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Χρηματοδότηση ελλειμμάτων προϋπολογισμού

Διάρκεια: Αύγουστος 2015 - Αύγουστος 2018
Ωρίμανση: 32,5 έτη
Επιτόκιο: ~1%

Δόσεις που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα


Από τον EFSF (λήξη 30/6/2015) - 141,8 δισ. σε:
- PSI (29,7 δισ.)
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (48,2 δισ)
- Επαναγορά ομολόγων (11,3 δισ.)
- Χρηματοδότηση ελλειμμάτων προϋπολογισμού (47,7 δισ)
- Εξυπηρέτηση χρέους (4,9 δισ.)

Διάρκεια: Μάρτιος 2012 - Ιούνιος 2015

Σύμφωνα με τον ESM, η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα "σπάσει" σε υποδόσεις, με τα πρώτα 7,5 δισ. να αναμένονται να δοθούν τον προσεχή Ιούνιο, μόνο εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.
Αυτά είναι:
- Ρύθμιση του πλαισίου για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
- Ρύθμιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
- Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δοθεί η δόση, θα υπάρξουν κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους.

O ESM παρουσιάζει μέσω ερωτήσεων - απαντήσεων όλες τις βασικές παραμέτρους της πρώτης αξιολόγησης αλλά και των πλάνων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις αποφάσεις στο Eurogroup στην συνεδρίαση της 25ης Μαΐου του 2016 για την Ελλάδα

1)Τι αποφασίστηκε για την επόμενη δόση του ESM προς την Ελλάδα;

Η Ευρωομάδα χαιρέτισε την πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων που απομένουν για να χορηγηθούν οι δόσεις και να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια ο ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους  10,3 δισ.

2) Ήταν αναμενόμενο το ύψος της δόσης;

Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χωριστεί σε διάφορες εκταμιεύσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα μπορούσε να γίνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του 2016 αν η Ελλάδα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η πρώτη εκταμίευση θα ανέλθει σε 7,5 δις ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους και την κάλυψη των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.
Αυτές οι εκταμιεύσεις θα υπόκειται στην ολοκλήρωση των ενδιάμεσων στόχων.

3) Ποιες διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν για την εκταμίευση της δόσης;

Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πλήρως όλες τις προηγούμενες δράσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος.
Αρκετά κράτη μέλη του ESM θα πρέπει να λάβουν την έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας που αντανακλά  τη συμφωνία.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει την επίσημη απόφαση για την εκταμίευση κεφαλαίων προς  στην Ελλάδα.

4)Ποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συμφωνήθηκαν από το Eurogroup;

Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup στις 9 Μαΐου εξέτασε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είχαν συμφωνηθεί, να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα (που πρέπει να εφαρμοστούν μετά την πρώτη αναθεώρηση έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018):
- Βελτίωση προφίλ αποπληρωμής EFSF
Η επιστροφή ορισμένων δόσεων του δανείου στο πλαίσιο της διευκόλυνσης EFSF μπορεί να επεκταθεί πέραν από τα  32,5 χρόνια που λήγουν τα δάνεια.
- Θα υπάρξει στρατηγική με στόχο την μείωση του κινδύνου επιτοκίου
Ο EFSF / ESM εργάζεται με στόχο την βελτιστοποίηση της δομής του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων των δικαιούχων κρατών μελών.
 Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει στον EFSF / ESM να μειώσει τον κίνδυνο των επιτοκίων για την Ελλάδα, χωρίς να αυξάνεται το κόστος για τους δικαιούχους
-Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας για το EFSF / ESM να συνεχίσει με την διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης.
- Εξετάζεται η επαναγοράς χρέους δανείου (που είχαν χορηγηθεί  από το EFSF το 2012) για το έτος 2017:
Το περιθώριο του εν λόγω δανείου ορίστηκε στις 200 μονάδες βάσης.
Έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα (που πρέπει να θεσπιστούν ενδεχομένως μετά την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ESM το 2018):
- Χρησιμοποιώντας πόρους που έχουν μείνει αναξιοποίητοι από το πρόγραμμα ESM για τη μερική και πρόωρη αποπληρωμή των επίσημων δανείων
Από τα 25 δις ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος ESM, χρησιμοποιήθηκαν μόλις το 5,4 δις.
 Τα υπόλοιπα 19,6 δισεκ  θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν  για τη μερική πρόωρη αποπληρωμή των επίσημων δανείων (π.χ. διμερών δανείων από χώρες της ζώνης του ευρώ, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης, ή δάνεια από το ΔΝΤ).
Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από αυτό καθώς τα δάνεια του ΕSM είναι πολύ φθηνότερα από ότι τα δάνεια του ΔΝΤ
- Καταβολή των SMP (Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων) και ANFA (Συμφωνία για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) των κερδών προς την  Ελλάδα
Επί του παρόντος, ο ESM εξακολουθεί να κατέχει περίπου 1,8 δισ SMP κέρδη από το 2014 σε ένα χωριστό λογαριασμό.
Το ποσό αυτό και τα υπόλοιπα κέρδη από SMP και ANFA από το οικονομικό έτος 2017 και μετά, θα χρησιμοποιηθούν από τον ESM ως εφεδρεία για τη μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για την Ελλάδα.
Μεταξύ 2017 και 2026 οι κεντρικές τράπεζες (εκτός της Τράπεζας της Ελλάδας) θα συσσωρεύσουν περίπου 3,5 δισ ευρώ κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
- Εξετάζεται re profiling για δάνεια του EFSF
Θα εξεταστεί παράταση της μέγιστης σταθμισμένης διάρκειας των δανείων, καλύπτοντας και την πιθανή αναβολή της πληρωμής τόκων.
- Θα εξεταστεί η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζονται με την επαναγορά χρέους από το 2018.

Μακροπρόθεσμα μέτρα


- Θα δημιορυγηθεί Μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος
Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται, εάν είναι απαραίτητο, μετά το τέλος του προγράμματος του ESM τον τον Αύγουστο του 2018 διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων.
Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η αναβολή της πληρωμής των τόκων.

5)Πώς τα μέτρα αυτά επιδρούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;


Η Ευρωομάδα αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους, χρησιμοποιώντας μια μέτρηση που ονομάζεται ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Αυτό είναι το άθροισμα του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συν κύριες πληρωμές του χρέους σε ένα δεδομένο έτος, εκφρασμένη σε όρους ΑΕΠ.
Χάρη στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προβλέπονται, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα για το μέσο όρο και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια.
Αυτό θα οδηγήσει το πολύ υψηλό χρέος προς το ΑΕΠ σε φάση αποκλαμάκωσης.

6)Θα πρέπει να αλλάξει, ως αποτέλεσμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης του ESM;

Η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης βοηθά τοn EFSF / ESM να διατηρήσει μια στρατηγική παρουσία στα ομόλογα αναφοράς σε όλα τα τμήματα της καμπύλης  διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπία μεταξύ του κόστους χρηματοδότησης, το οποίο μετακυλίεται στα κράτη μέλη, καθώς και τον κίνδυνο επιτοκίου.
Αυτή η στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας για το ESM και το EFSF για να εκπληρώσουν την αποστολή τους και ως εκ τούτου δεν θα αλλάξει.

7) Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ;

Ο ρόλος του ΔΝΤ καθορίστηκε στο Eurogroup στις 25 Μαΐου 2016:
Στο πλαίσιο της επικείμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αναθεώρησης και της συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, το Eurogroup χαιρετίζει την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να συστήσει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016 που θα στηρίξει την υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναγνωρίζεται ότι, σύμφωνα με τις πολιτικές του ΔΝΤ, η έγκριση αυτής της ρύθμισης, θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και την αξιολόγηση των πιθανών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018 και θα καθοριστεί το πεδίο εφαρμογής από το Eurogroup βάσει μιας αναθεωρημένης DSA, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής.

8) Όταν το πρόγραμμα συμφωνηθεί τι κεφάλαια θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM;

Το πρόγραμμα ESM εγκρίθηκε ton Αύγουστο του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Ένα ποσό 21,4 δις  εκταμιεύτηκε από τον ESM προς την Ελλάδα το 2015 και το συνολικό ποσό για το σύνολο του προγράμματος είναι μέχρι  86 δισεκατομμύρια.
Η εκταμίευση της κάθε δόσης του δανείου εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Πριν από τον ESM, το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, o EFSF είχε χορηγήσει 141,8 δισεκ. στην Ελλάδα, εκ των οποίων 130,9 δισεκ. εξακολουθούν να είναι ενεργά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης