Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Η στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό

tags :
Tusk: Η στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό
«Οι καθημερινοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό για την Ευρώπη»
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες που προωθούν τις ουτοπικές «ψευδαισθήσεις» μιας ενωμένης Ευρώπης έχουν χάσει την επαφή τους με τους πολίτες των χωρών τους και διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν πλήγμα από τους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές που είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν σε διάσπαση τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ο Tusk προέβη σε αυτήν σκληρή κριτική σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον αξιωματούχων συντηρητικών κομμάτων από χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών πολλούς υποστηρικτές μιας περισσότερο ομοσπονδιακής Ευρώπης.
«Εμείς είμαστε σήμερα υπεύθυνοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με όλων των ειδών τις ουτοπίες — μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς έθνη-κράτη, μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες, μια ουτοπία της Ευρώπης που επιβάλλει τις δικές της αξίες στον κόσμο πέρα από τα σύνορά της», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Εξαιτίας της «εμμονής με την ιδέα της άμεσης και πλήρους ολοκλήρωσης, αποτύχαμε να παρατηρήσουμε ότι οι καθημερινοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Απογοητευμένοι από τα σπουδαία οράματα του μέλλοντος, ζητούν να αντεπεξέλθουμε με την πραγματικότητα καλύτερα απ’ ό,τι κάναμε έως σήμερα... ο ευρωσκεπτικισμός αναδείχθηκε σε μια εναλλακτική σε αυτές τις ψευδαισθήσεις».
Ένα μεγάλο μέρος της εκστρατείας στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. (Brexit) εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 επικεντρώνεται στους φόβους περί στενότερης ολοκλήρωσης σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, ανησυχίες που διατυπώνει μια μεγάλη μερίδα πολιτών και στην γενέτειρα του Tusk, την Πολωνία.
Ο Tusk, ο οποίος υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των κρατών ενάντια στη συγκέντρωση των εξουσιών στις Βρυξέλλες, αποκάλεσε το ενδεχόμενο ενός Brexit τεράστιο κίνδυνο για την Ε.Ε..
Προέτρεψε τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία στην αντιμετώπιση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που καταγράφουν άνοδο στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες: «Το φάντασμα της διάλυσης στοιχειώνει την Ευρώπη» τόνισε, για να προσθέσει, ότι «Το όραμα της ομοσπονδίας δεν μου φαίνεται να είναι η καλύτερη απάντηση σ' αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης