Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο Schaeuble για το Brexit και ο κίνδυνος εξόδου 5 χωρών - Εξετάζουν να μπλοκάρουν προυπολογισμούς

tags :
Το σχέδιο Schaeuble για το Brexit και ο κίνδυνος εξόδου 5 χωρών - Εξετάζουν να μπλοκάρουν προυπολογισμούς
Η Γερμανία θέλει συμφωνία με την ΕΕ αλλά στόχος είναι να μην υπάρξουν άλλοι μιμητές...
H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια «συμφωνία σύνδεσης» με τη Μ. Βρετανία ώστε να αποτρέψει τους μιμητές, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Ήδη τις περασμένες μέρες οι σύμβουλοι του W. Schaeuble είχαν συντάξει ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit».
Το κείμενο αυτό το οποίο περιήλθε στην οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt και της Welt σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάγκης, το οποίο ανασύρθηκε τώρα από το συρτάρι.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ξεκινήσει άμεσα μια διαπραγμάτευση για σύνδεση με τη Βρετανία.
Η συνθήκη της ένωσης εξηγεί τους κανόνες διαπραγμάτευσης και άλλες ρυθμίσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας, για παράδειγμα με τις εισαγωγές τους δασμούς κ.α.
Μια συνθήκη με τη Βρετανία, αφού έχει εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα πρέπει να προσφέρει πάρα πολλά περιθώρια στη Βρετανία όσον αφορά την πρόσβαση της στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt.
Το σχέδιο που εκπόνησε το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας υπό τον Schaeuble ονομάζεται "Γερμανική στρατηγική σχετικά με Brexit"  περιλαμβάνει 8 σελίδες και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άπαξ και η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.
Επίσης στόχος είναι να αποτρέψει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να φύγουν από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να μην δώσει λάθος κίνητρα σε άλλα κράτη μέλη κατά την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την Βρετανία".
Η Γερμανία και ειδικά ο Schaeuble και η Καγκελάριος Μέρκελ ανησυχούν ότι η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα αβεβαιότητα και να πιέσουν για περισσότερες παραχωρήσεις.
Άλλες χώρες που μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Η έκταση των αλυσιδωτών επιπτώσεων θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου" τονίζε στο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Αυτά είναι ευαίσθητα θέματα για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες συνεισφέρουν σταθερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν αντιδράσει στον επιμερισμό των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερη συγκέντρωση στην ΕΕ δεν θα ήταν η σωστή απάντηση μετά την ψηφοφορία για το Brexit, σύμφωνα με το έγγραφο.
Θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τους ευρωσκεπτικιστές σε πολλές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, όπως το AFD που στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει 10%.
Το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να δεχτεί ένα βαθύτερο επίπεδο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, για παράδειγμα, θα εξέταζαν την ενίσχυση των ελέγχων στους προϋπολογισμούς και στις οικονομικές πολιτικές.
Μία από τις προτάσεις στο έγγραφο του Schaeuble είναι να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να μπλοκάρει το σχέδιο του προϋπολογισμού ενός έθνους, αν δεν πληροί τους κανόνες ελλείμματος.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν αναμένει ότι θα υπάρξει συναίνεση για περισσότερη ολοκλήρωση.
Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κοστίσει στην Γερμανία 3 δισ ευρώ καθώς θα πρέπει να αναπληρωθεί η απουσία της Βρετανίας από τον προυπολογισμό της ΕΕ. 

Britain Germany economy GDP EU European Union net contribution pay 23 p37 The E.U. Biggest Economies and Contributors-01

Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας αλλά θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης  προεδιοποιεί το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Δεν είναι μόνο ότι η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά εκατοντάδες ή ίσως χιλιάδες Βρετανοί πολίτες εργάζονται, αλλά πρέπει να διευθετηθούν και θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επιπλέον, πρέπει να εξεταστούν ποια δικαιώματα και υποχρεώσεις θα έχει η Βρετανία στον προϋπολογισμό της ΕΕ και κατά πόσον η Βρετανία μπορεί ακόμα να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία Ε.Ε για το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης