Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: To σοκ του Brexit προκάλεσε παγκοσμίως απώλειες 2 τρισεκ. δολαρίων στις αγορές

tags :
Guardian: To σοκ του Brexit προκάλεσε παγκοσμίως απώλειες 2 τρισεκ. δολαρίων στις αγορές
Το διεθνές κραχ προκάλεσε τεράστιες απώλειες στους 15 πλουσιότερους ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς έχασαν 4 δισ στερλίνες κατά τη διάρκεια μόνο μιας ημέρας.
Το σοκ του Brexit προκάλεσε ζημία στις χρηματιστηριακές και όχι μόνο αγορές περίπου 2 τρισεκ. δολαρίων αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian
Το διεθνές κραχ προκάλεσε τεράστιες απώλειες στους 15 πλουσιότερους ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς έχασαν 4 δισ στερλίνες κατά τη διάρκεια μόνο μιας ημέρας.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας, ο Gerald Grosvenor, ο Δούκας του Westminster, υπεστη ζημία 727 εκατ στερλινών ενώ μεγάλες απώλειες υπέστη και η οικογένεια Schroders.
Ο δείκτης FTSE 100 ζημίωσε τους επενδυτές κατά 120 δισεκ. στερλίνες  ωστόσο η τελική ζημία περιορίστηκε στα 52 δισ καθώς ο FTSE 100 περιόρισε τις αρχικές απώλειες του.
Τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια υπέστησαν μεγάλες ζημίες ειδικά Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία.
Φόβος επικράτησε στους επενδυτές ότι η προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ του γερμανικού Deutsche Börse και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου που αποτιμάται σε 30 δισεκ. δολάρια θα μπορούσε να καταρρεύσει μετά την απόφαση των βρετανών για Brexit.

Η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της Βρετανικής οικονομίας

Σε υποβάθμιση του outlook του Ηνωμένου Βασιλείου από stable [σταθερό] σε negative [αρνητικό] προχώρησε ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση Aa1.
Όπως αναφέρει ο οίκος η υποβάθμιση των προοπτικών αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου απηχεί:
1. Την πλειοψηφία υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου, ψήφος που θα σημάνει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο, με αρνητικές συνέπειες για μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές σχέσεις της με την ΕΕ, η Moody’s αναμένει αυξημένη αβεβαιότητα, μειωμένη αυτοπεποίθηση και χαμηλότερες δαπάνες και επενδύσεις, συνθήκες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια ευνοϊκή εναλλακτική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και άλλες χώρες, οι προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σημαντικά ασθενέστερες από ό, τι αναμένεται επί του παρόντος.
2. Παρότι το θεσμικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναμένεται να αλλάξει, η Moody’s θεωρεί ότι η πολιτική προβλεψιμότητα και η αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων οικονομικής πολιτικής - μια σημαντική πτυχή της θεσμικής δύναμης - θα μπορούσε να μειωθεί κάπως, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο θα πρέπει να διαπραγματευτεί την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έχει επίσης ως στόχο να ξεκινήσει σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, ευρύτερες εμπορικές πολιτικές και ρυθμιστικές πολιτικές.
Ενώ θεωρούμε [Moody’s] πολύ υψηλή τη θεσμική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, οι προκλήσεις για τους νομοθέτες και τους ασκούντες την πολιτική θα είναι ουσιαστικές.
3. Ως συνέπεια των πιο αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της θεσμικής δύναμης, τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι επίσης πιθανό να είναι ασθενέστερη από ό, τι Moody’s έχει εκτιμήσει μέχρι στιγμής. Κατά την άποψη της Moody’s, η αρνητική επίδραση από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα υπερτερεί της εξοικονόμησης των δημοσίων δαπανών που η χώρα δε θα έχει πλέον να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα του προϋπολογισμού μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, και η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ θα περιπλέξει περαιτέρω την εφαρμογή του πολυετούς σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, ο λόγος του δημόσιου χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει υψηλότερος από ό,τι η Moody’s ανέμενε ως τώρα.
Παράλληλα, ο οίκος Moody's υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England - BoE), επίσης, σε αρνητικό, με αμετάβλητη την αξιολόγηση Aa1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης