Διεθνή

Ο Βέλγος διπλωμάτης Didier Seeuws επικεφαλής της Task Force Brexit - Γρήγορα κινείται η ΕΕ

Ο Βέλγος διπλωμάτης Didier Seeuws επικεφαλής της Task Force Brexit - Γρήγορα κινείται η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε και ομάδα εργασίας για το άρθρο 50, αρμόδια για την παραγωγή των νομοθετικών προτάσεων για το Brexit
Ο Bέλγος διπλωμάτης Didier Seeuws, έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της «Task Force Brexit», αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο 50 χρονος διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα οργανώσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Από την κυβέρνηση Verhofstadt στο γραφείο του Herman Van Rompuy

Έχει επίσης διατελέσει εκπρόσωπος του φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτή Guy Verhofstadt, καθώς και προσωπάρχης του γραφείου του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του συμπατριώτη του, Herman Van Rompuy.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει μια 'ομάδα εργασίας' που θα ασχοληθεί με όλες τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αριθμεί ακόμη 28 κράτη - μέλη, Donald Tusk, προσθέτοντας ότι ο Βέλγος αξιωματούχος ασχολείται τώρα με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν.
Η Μ. Βρετανία ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., σε ένα δημοψήφισμα που δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη ρήτρα της εθελοντικής και μονομερούς αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας ότι θα εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να αναλάβει την αποστολή αυτή.
Μακρές διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια αναμένεται να καθορίσουν τον χαρακτήρα της νέας σχέσης μεταξύ των Βρετανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε επίσης «ομάδα εργασίας για το άρθρο 50», η οποία θα είναι αρμόδια για την παραγωγή των νομοθετικών προτάσεων που θα συνοδεύσουν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης