Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί - Μετά το Brexit η χώρα αποφασίζει αν θα αλλάξει πορεία βάζοντας τέλος στη λιτότητα

tags :
Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί - Μετά το Brexit η χώρα αποφασίζει αν θα αλλάξει πορεία βάζοντας τέλος στη λιτότητα
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος)
Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ισπανοί ακριβώς μετά τη θύελλα του Brexit στη Βρετανία για να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τη δεξιά στην εξουσία ή θα αλλάξουν πορεία, όπως τους καλεί το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos.
Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ισπανία μόνον έξι μήνες έπειτα από αυτές της 20ης Δεκεμβρίου.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.
Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης