Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για έξοδο ζητά η Ε.Ε. από τη Βρετανία - Δεν υπάρχει ενιαία αγορά à la carte

Σύνοδος Κορυφής: Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για έξοδο ζητά η Ε.Ε. από τη Βρετανία - Δεν υπάρχει ενιαία αγορά à la carte
Η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας θα είναι περίπλοκη και οι πραγματικές επιπτώσεις θα φανούν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων
(upd11) Την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 ζητά η Ε.Ε. από τη Βρετανία,ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά a la carte. 
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία, για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία μετά το σοκ του Brexit. 
Το χρονοδιάγραμμα ξεκαθάρισε καθώς όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν μετά τις 9 Σεπτεμβρίου του 2016, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφότου ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50.
Ειδικότερα, νέος πρωθυπουργός αναμένεται να διοριστεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, με τον David Cameron να τονίζει ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα γίνει από τον νέο πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον Juncker της ΕΕ πάντως, εφόσον ο νέος πρωθυπουργός είναι υποστηρικτής του «Remain» θα πρέπει να κάνει την αίτηση για το Άρθρο 50 σε δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του δηλαδή έως τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ αν βγει υποστηρικτής του «Brexit» θα πρέπει την επόμενη ημέρα δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.
Ο David Cameron ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε, πάντως, ότι η χώρα του βγαίνει από την Ε.Ε., αλλά δε κλείνει τις πόρτες της στην Ευρώπη ενώ επέριψε ευθύνες στην ΕΕ για την λάθος πολιτική στο μεταναστευτικό.
Σημειώνεται πως η Angela Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος, τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να έχει παραισθήσεις για τη ζωή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Mark Rutte ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που, όμως, δεν αλλάζει.

Merkel: Να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50

Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 από τη Μ. Βρετανία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Merkel, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 27, δηλαδή χωρίς τον D. Cameron, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ πλέον εργάζεται για την ενδυνάμωσή της.
Το Brexit σημαίνει ότι θα πρέπει σε ορισμένους τομείς να έχουμε περισσότερη Ευρώπη, ενώ εκεί που δεν χρειάζεται η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα πρέπει να μειωθεί, ανέφερε.
Η Merkel επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ, τονίζοντας ότι όλοι οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν εντός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
"Είμαστε προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα, προκειμένου να ανακτήσουμε ότι χάσαμε", ανέφερε η Merkel.
Επίσης, ανέφερε ότι εάν η Μ. Βρετανία επιθυμεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποχωρήσει σε άλλα πεδία.
"Αναμένουμε να ακούσουμε το μοντέλο που θα προτείνει η βρετανική κυβέρνηση", ανέφερε.

Tusk: Δεν υπάρχει ενιαία αγορά à la carte

Δεν υπάρχει ενιαία αγορά à la carte, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, απευθυνόμενος στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ο Tusk ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση με τη Βρετανία πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Η συζήτηση για τη μετά - Brexit εποχή στην Ε.Ε. θα συνεχιστεί στη σύνοδο των «27» στη Μπρατισλάβα, ανέφερε ο Tusk.

Juncker: Οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν σε ανεπίσημο επίπεδο

Δεν υπάρχει εσωτερική αγορά a la carte, ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, κατά τη συνέντευξη τύπου που επακολούθησε της Συνόδου Κορυφής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στη Μ. Βρετανία ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν σε ανεπίσημο επίπεδο.
Μόνο επίσημα, ανέφερε ο Juncker.
Χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ο Juncker, για τη διαδικασία αποχώρησης της Μ. Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27» - Καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία πριν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50

Καμία διαπραγμάτευση δεν θα γίνει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50, αναφέρει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27».
Παράλληλα, το προσχέδιο εκφράζει τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται».
Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».
«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται:
«Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».
Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση.
Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι. Ειδικότερα, αναφέρεται πως:
«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».
«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.
Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει:
«Γι 'αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών.
Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.
Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Επιπλέον, σε τέσσερα σημεία θα κινείται η κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών που θα συνταχθεί σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, μετά τη λήξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα του Brexit.
Στο πρώτο σημείο του σχεδίου θα αποτυπώνεται ότι τα κράτη-μέλη σέβονται απόλυτα την επιλογή του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται γι’ αυτή την εξέλιξη, που οδηγεί εκτός ευρωπαϊκού οικοδομήματος το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο δεύτερο σημείο της κοινής δήλωσης θα γίνεται ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει ενωμένη, ως μία γροθιά και κινείται στον δρόμο της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και της προόδου, με σεβασμό στους πολίτες της.
Στο τρίτο σημείο θα αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένα συνεργαζόμενο κράτος, το οποίο θα έχει ειδική σχέση και πάντως αμοιβαία επωφελή με τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στο τέταρτο σημείο της κοινής δήλωσης των ηγετών, θα στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς της Βρετανία πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την έξοδό της από την ένωση, γεγονός που αποτυπώνει και τη σκληρή στάση που κρατά ο γαλλο-γερμανικός άξονας, αλλά και οι έξι χώρες-μέλη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι στο κείμενο συμπερασμάτων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δεν υπήρξε αναφορά στο Brexit.



Cameron: Η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε., αλλά δε γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη

Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δε γυρίζει τις πλάτες του στην Ευρώπη, κατέστησε σαφές ο David Cameron, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Συγκινημένος τόνισε πως είναι πιθανότητα η τελευταία φορά που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ επισήμανε ότι «υπήρξε καθολικός σεβασμός στην απόφαση της Βρετανίας».
«Πρέπει να μιλήσουμε για το εμπόριο, την ασφάλεια κλπ.. Η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε., αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη», υποστήριξε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υπήρχε μια εποικοδομητική συνάντηση για το πως θα χειριστούμε την ατζέντα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον D. Cameron, η Βρετανία θα παραμείνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. μέχρι την αποχώρησή της, ενώ «όλοι θέλουν να δουν το ξεκάθαρο μοντέλο σε σχέση με το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Βρετανίας».
Ο ίδιος τόνισε πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα υιοθέτησε τη δική του προσέγγιση, αλλά και ότι το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
«Πρέπει να βρούμε τη στενότερη σχέση που μπορούμε για το μέλλον. Πρέπει να κρατήσουμε ασφαλείς τις χώρες μας», υποστήριξε ο Cameron, καθιστώντας σαφές πως «οι φίλοι μας και οι εταίροι μας είναι στην Ε.Ε.», καλώντας τον διάδοχό του να οικοδομήσει μία στενή σχέση μαζί τους.
«Έχουμε κοινές προκλήσεις και κοινό μέλλον», κατέληξε ο D. Cameron.

Merkel: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να έχει παραισθήσεις για τη ζωή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να έχει παραισθήσεις για τη ζωή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου 2016 η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Όπως ανέφερε η ίδια, η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν μελλοντικά.
Η Ε.Ε. των 27 είναι αλληλέγγυα και δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου, όπως διευκρίνισε σε φιλικό τόνο η Merkel.
Αναφορικά με το χρονισμό της έναρξης των διαπραγματεύσεων εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η Γερμανίδα καγκελάριος σχολίασε ότι αναμένει από τους Βρετανούς εκπροσώπους «να μας πούνε τι ιδέες έχουν σε σχέση με την έξοδό τους από την Ε.Ε.».
Η ίδια ζήτησε να τεθεί επί τάπητος το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που εκκινεί τη διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας-μέλους από την Ε.Ε..
Για τη Merkel, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που προκαλούν οι εξελίξεις, ο θυμός δεν εμπίπτει στην πολιτική δράση.
«Όλοι ξέρουμε ότι ως πολιτικοί πρέπει να κοιτούμε τις διαφορετικές πραγματικότητες», κατέληξε.

Tusk: Στο επίκεντρο της Συνόδου οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επικαλούμενος τον Mario Draghi, διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Tusk τόνισε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit δε θα περιοριστεί στην Ευρώπη, αλλά θα είναι παγκόσμιος.
Ο Tusk υπογράμμισε πως η Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ο πρωθυπουργός Cameron υπογράμμισε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», όμως «η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα γίνει από το νέο πρωθυπουργό», τόνισε ο Tusk.
Ανέφερε, ακόμα, πως αύριο θα συνεχιστεί η Σύνοδος Κορυφής για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε:
«Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες για τις επιστροφές μεταναστών.
Συμφωνήσαμε να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Juncker: Καμία συζήτηση Ε.Ε.- Ηνωμένου Βασιλείου, αν δεν υπάρξει ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τους Βρετανούς

Δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. για τη νέα σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν υπάρξει ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη Βρετανία, την οποία επιθυμούμε το ταχύτερο δυνατόν.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου 2016, σχολιάζοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε..
Όπως παραδέχθηκε, το αντίστοιχο βρετανικό αίτημα ενεργοποίησης του επίμαχου άρθρου θα υποβληθεί από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση.
Ο Juncker εμφανίστηκε να δείχνει κατανόηση για το γεγονός, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, χρειάζεται λίγο περισσότερο πολιτικό χρόνο για να ανασυνταχθεί μετά την απόφαση των πολιτών της χώρας του για Brexit.
«Αισθάνθηκα ενθαρρυμένος από τη συνάντησή μας», όπως τόνισε, για να προσθέσει ότι σήμερα ορίστηκαν οι προτεραιότητες και διατρανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όπως είπε, υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ θεσμών που θα πρέπει να προσυπογράψουν όλοι.

Rutte: Απογοητευτικό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος - Τετελεσμένο το γεγονός

«Απογοητευτικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Mark Rutte ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ενώ προσέθεσε πως το Brexit είναι τετελεσμένο γεγονός.
Όπως τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός, που έχει και την προεδρία της ΕΕ, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εργαστούν από κοινού για το βέλτιστο αποτέλεσμα, καθιστώντας σαφές πως οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο.
«Αύριο θα συναντηθούμε σε μία άτυπη συνάντηση των 27 για να συζητήσουμε για το τι συνέβη και τις συνέπειες από το Brexit», υπογράμμισε ο Rutte, υποστηρίζοντας πως «είναι η στιγμή για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη».
«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δείχνει τον επείγοντα χαρακτήρα για τις δράσεις μας», κατέληξε ο ολλανδός πρωθυπουργός, θέτοντας ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Hollande: Καμία συζήτηση Ε.Ε. - Βρετανίας πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό


Χρήσιμο τετ-α-τετ με τους Ευρωπαίους ηγέτες είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, με τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, να επισημαίνει ότι ο Cameron εξέθεσε στους ομολόγους του τα προσωπικά του συμπεράσματα από το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ο Hollande αποδέχθηκε και αυτός - μετά τον Juncker και τη Merkel - ότι απαιτείται να δοθεί περισσότερος πολιτικός χρόνος στη Βρετανία, ούτως ώστε να οριστεί ο επόμενος πρωθυπουργός της, που θα αναλάβει και τη διαπραγμάτευση της εξόδου της χώρας του με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η ημερομηνία διαδοχής του Cameron θα είναι το αργότερο η 9η Σεπτεμβρίου 2016, όπως τόνισε ο Hollande, επιδεικνύοντας κατανόηση, ότι ο Cameron δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ο ίδιος το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ούτε καν προκαταρκτικές συζητήσεις μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
«Πρέπει να πάμε γρήγορα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50», όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι μετά από αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει τη διαδικασία με σαφήνεια.

Νωρίτερα, το BankingNews.gr ανέφερε: 

Την πίεση προς τη Βρετανία εντείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, Donald Tusk, προκειμένου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο από την Ε.Ε. εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία θα επιχειρηθεί η κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας.  
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει σήμερα τις διαδικασίες για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία», δήλωσε ο Tusk προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Tusk απέρριψε το ενδεχόμενο ανεπίσημων διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση».
Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση δεν βιάζεται και ο πρωθυπουργός David Cameron δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει σήμερα τις διαδικασίες.
Ο Tusk ανακοίνωσε σύνοδο των 27 - εκτός Βρετανίας - μελών της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο.

Τσίπρας: Ελπίζω ότι το Brexit θα αποτελέσει την αφύπνιση της Ευρώπης - Πρέπει να λάβουμε γενναίες αποφάσεις

Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, σημείωσε ο έλληνα πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα τρίτη 28 Ιουνίου 2016.
«Η Ευρώπη βιώνει μια κρίση λόγω δημοκρατικού ελλείμματος», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, τόνισε ότι «ελπίζω ότι το Brexit θα αποτελέσει την αφύπνιση της Ευρώπης.
Πρέπει να λάβουμε γενναίες αποφάσεις».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να μετατρέψουμε τη λιτότητα σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Hollande: Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Brexit

Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Brexit, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι Βρετανοί έκαναν σαφή την επιθυμία τους.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια βρετανική κυβέρνηση που δεν κάνει πράξη την επιθυμία του λαού της».
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας», ενώ πρόσθεσε ότι «η πεποίθηση της Γαλλίας βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την ευρωπαϊκή γραμμή.
Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο».
Ειδικά για τους χειρισμούς από την πλευρά της Ε.Ε. τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Είναι αρκετά ισχυρή να δράσει».
Παράλληλα, είπε ότι η σημερινή «είναι μία ιστορική μέρα.
Ίσως είναι λυπηρό για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Είναι μια ιστορική απόφαση για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η ιστορία για την Ευρώπη δεν σταματά εδώ.
Σήμερα μελετούμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ευρώπη όμως συνεχίζει».

Merkel: Θα παραμείνουμε ενωμένοι

Θα παραμείνουμε ενωμένοι δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, την πρώτη μετά το Brexit.
«Ο κ. Cameron θα παρουσιάσει στη σημερινή σύνοδο τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης.
Η Μ. Βρετανία θα μείνει φίλος και εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η καγκελάριος.
«Θα συζητήσουμε σήμερα και το ζήτημα της μετανάστευσης», συμπλήρωσε η Merkel.

Cameron: Η Βρετανία θα επιδιώξει όσο το δυνατόν στενότερη σχέση

H Βρετανία δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και θα αναζητήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την Ε.Ε. τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 
Ο Cameron χαρακτήρισε φίλους και συμμάχους τους Ευρωπαίους και τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. να είναι όσο γίνεται εποικοδομητική. 

«Πενθεί» για το Brexit ο πρωθυπουργός της Μάλτας - «Χάθηκε ένα μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας»

Τραγικούς τόνους έδωσε στην επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας ο Joseph Muscat, μέσω δηλώσεων του στο Sky News.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή (28/6) Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. «πενθούν», καθώς «χάθηκε ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
«Είναι σαν πένθος, σαν μία πένθιμη τελετή, σαν ολονυχτία, επειδή χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς μας, το οποίο μπορεί πλέον να είναι γύρω μας σαν φίλος, και όχι πραγματικά σαν μέλος της οικογένειας», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι ανοικτό το «παραθυράκι» για συνεργασία με το νησί, ακόμα και μετά το Brexit.
«Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να μάθουμε.
Αυτό που πραγματικά ελπίζω, είναι να μην υπάρξει μία γενικευμένη άσχημη συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ του Leave, δηλαδή ότι είναι "ανόητοι", "αδαείς" κλπ.
Διαφωνώ απολύτως με αυτού του είδους τη συμπεριφορά», υποστήριξε, προσθέτοντας όμως ότι η απόφαση των Βρετανών είναι ένα «μεγάλο λάθος».
Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι όποια συμφωνία και να επιτευχθεί ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι κατώτερη σε σχέση με όσα ίσχυαν προηγουμένως.


Rutte (πρωθ. Ολλανδίας): Η Αγγλία έχει καταρρεύσει πολιτικά, νομισματικά, συνταγματικά και οικονομικά

Την εκτίμηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταρρεύσει σε πολιτικό, νομισματικό, συνταγματικό και οικονομικό επίπεδο, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, στον απόηχο της απόφασης του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ίδιος, μάλιστα, θεώρησε πως η χώρα δε θα πρέπει να πιεστεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, καθώς βρίσκεται σε πολλαπλή κρίση.
Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε σύγχυση πολιτικά, οικονομικά, νομισματικά και συνταγματικά, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαιτεί κανείς την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τώρα».

Bettel (πρωθ. Λουξεμβούργου): Η επιλογή της Βρετανίας είναι "ή γάμος ή διαζύγιο", δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο

Κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από την παραμονή ή την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εμφανίσθηκε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel.
Όπως είπε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "οι επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δύο: Παντρεμένοι ή διαζευγμένοι, δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο".
Συμπλήρωσε δε χαριτολογώντας, ότι "δεν είμαστε στο Facebook, με την επιλογή του «είναι περίπλοκη» ως προς την κατάσταση της σχέσης".

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Μετά την ιστορική απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ το γνωστό Brexit και το σοκ που προκλήθηκε στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης και το χάος που επικράτησε στις αγορές ήρθε η ώρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Σήμερα 28 Ιουνίου του 2016 πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικό θέμα όχι την Ελλάδα…αλλά την Βρετανία και το Brexit.
Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται εν μέσω:
1) Πολιτικής αβεβαιότητας στην Βρετανία.
Η Βρετανία είναι πολιτικά ακέφαλη ενώ υπάρχουν και υποβόσκουσες διεργασίες ώστε η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ να διαφοροποιηθούν.
Ο Cameron ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει υποβάλλει την παραίτηση του ενώ πιθανότερος διάδοχος στο κόμμα των συντηρητικών ο B. Johnson που ηγήθηκε του Brexit.
2) Πολιτικής αβεβαιότητας στην ΕΕ καθώς ήδη έχουν πυκνώσει οι αναφορές από Αυστρία, Γαλλία Le Pen, Ιταλία, Ολλανδία (ακροδεξιά κόμματα) για διενέργεια δημοψηφισμάτων για παραμονή των χωρών στην ΕΕ.
3) Οικονομικής αβεβαιότητας με καταιγισμό υποβαθμίσεων της Μ. Βρετανίας από την Standard and Poor’s και Fitch καθώς και συνεχιζόμενα κραχ στα χρηματιστήρια και στις μετοχές των τραπεζών που έχουν δεχθεί ισχυρό σοκ ρευστοποιήσεων.
Οι τράπεζες ειδικά στην Βρετανία έχουν χάσει το 50% της αξίας τους, όπως και στην Ελλάδα ενώ εκτιμάται ότι σε δύο συνεδριάσεις έχει χαθεί χρηματιστηριακή αξία 3 τρισεκ. δολαρίων από τις διεθνείς αγορές.
O υπουργός οικονομικών της Βρετανίας G. Osborne δήλωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας είναι αρκετά ισχυρή για να καταλαγιάσει την μεγάλη ένταση στις αγορές…αλλά λίγο αργότερα ήρθε μπαράζ υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Σε αντίθεση πάντως με τις μετοχές των βρετανικών τραπεζών που έχουν κατακρημνιστεί, οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων υποχωρούν κάτω από 1% για πρώτη φορά (οι τιμές αυξάνονται καλή εξέλιξη για την οικονομία) κυρίως γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας….θα μειώσει τα επιτόκια.
H στερλίνα είναι θύμα του Brexit με χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου…αλλά με ρεαλιστικούς όρους οι εξαγωγικές βρετανικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την διολίσθηση της στερλίνας.
4) Οι διεθνείς αγορές διάγουν όχι μια δύσκολη περίοδο ή ταραγμένη περίοδο αλλά ο κίνδυνος έχει κορυφωθεί και προσομοιάζει με την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Εν μέσω αυτών των δραματικών συνθηκών οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ καλούνται να διαμορφώσουν τα χρονοδιαγράμματα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μεταξύ των πολιτικών ηγετών εκφράζονται αντικρουόμενες εκτιμήσεις και στρατηγικές. 
Κάποιοι - Γαλλία – βιάζονται και θεωρούν ότι η διαδικασία του Brexit πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καθώς η αβεβαιότητα είναι καταστροφική.
Άλλοι – Ολλανδία και Γερμανία – μιλούν για σταδιακή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Όμως η Βρετανία μάλλον δεν θα ενεργοποιήσει άμεσα την διαδικασία Brexit κατά το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ο Cameron ανέφερε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο του 2016 όταν ο ίδιος θα έχει αποχωρήσει.

Τα ερωτήματα είναι πολλά

1) Το δημοψήφισμα μπορεί να ακυρωθεί;
Το Brexit κέρδισε στην Βρετανία με πάνω από 1,1 εκατ ψήφους διαφορά από το Remain την παραμονή με 52% έναντι 48%.
Καλώς ή κακώς το αποτέλεσμα είναι γεγονός.
Αν κέρδιζε το Remain θα έβγαιναν οι δημοκράτες και θα μιλούσαν για αντιπροσωπευτικά δημοψηφίσματα;
ΟΧΙ.
Το δημοψήφισμα στην Βρετανία δεν πρέπει να αλλάξει και η Βρετανία δεν θα γίνει Ελλάδα.
2) Η παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας θα πλήξει τις αγορές;
Η μέχρι τώρα αντίδραση των αγορών δείχνει ότι το Brexit αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις αγορές.
3) Οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει ρίχνοντας χρήματα από το ελικόπτερο;
Η ΕΚΤ θα δράσει επιθετικά μόνο όταν δει ότι το σοκ στις αγορές γενικεύεται και μόνο αν δει ότι οι ΗΠΑ επιδεινώνονται.
Ακόμη δεν φαίνεται κάτι τέτοιο οπότε η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο δεν θα έρθει άμεσα.
4) Η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας θα είναι περίπλοκη και οι πραγματικές επιπτώσεις θα φανούν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Το κεφάλαιο Brexit και οι συνέπειες μόλις αρχίζουν να καταγράφονται…

Deutsche Welle: Συμβούλιο κορυφής των 27 + 1 της ΕΕ για το Brexit
Στο κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις προκλήσεις που εγείρονται κατόπιν της απόφασης της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στο Συμβούλιο Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καλέσουν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ ενώ παράλληλα σκοπεύουν να κάνουν και ενδοσκόπηση για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό.
«Το αποψινό δείπνο είναι αφιερωμένο στο Brexit και τις "εξηγήσεις" που καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός David Cameron για την κατάσταση στη χώρα του.
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι η συζήτηση θα περιστραφεί στην καταγραφή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και στο γεγονός, ότι στη Συνθήκη της Λισαβόνας περιγράφεται ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στο άρθρο 50, με τη ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης.
Θα είναι και η τελευταία συμμετοχή βρετανού πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, στο μίνι συμβούλιο κορυφής χθες στο Βερολίνο, με την Merkel, τον Holland και τον Renzi, έγινε σαφές, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να ξεκινήσει επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα αυτή η ρήτρα.
«Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα.
Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk θα συγκαλέσει "άτυπα" τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς τον Cameron για να εξετάσουν τις επιπτώσεις του Brexit και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τη Βρετανία.
«Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα παρουσιάσουν προτάσεις στους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας με κεντρικό στόχο να αποδυναμωθούν οι "φυγόκεντρες δυνάμεις" μέσα στην ΕΕ» επισημαίνει η Deutsche Welle.

Τσίπρας σε Schulz: Η Ευρώπη να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδο Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, με το Brexit να κυριαρχεί στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών.
«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών στις Βρυξέλλες.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 28 Ιουνίου 01:16)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης