Διεθνή

New York Times: Οι ψεύτικες υποσχέσεις των πρωτοστατών του Brexit καταρρέουν

tags :
New York Times: Οι ψεύτικες υποσχέσεις των πρωτοστατών του Brexit καταρρέουν
Η εφημερίδα τονίζει, ότι "η υπαναχώρηση από τον κ. Johnson και τους συμμάχους του, έχει εκθέσει το αργυρώνητο και τον κυνισμό της εκστρατείας τους, αλλά δυστυχώς για τη Βρετανία είναι πάρα πολύ αργά".
Τους ψευδείς ισχυρισμούς και τις αμφίβολες υποσχέσεις που έδωσαν πριν το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson και ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Nigel Farage, καυτηριάζει στο βασικό της άρθρο η New York Times.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο "υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ όπως ο Boris Johnson, ισχυρίστηκαν ότι αν βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, θα εξοικονομηθούν χρήματα, επιτρέποντας στη Βρετανία να επενδύσει σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα περιορίσει τη μετανάστευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες". "Τώρα είναι σαφές" τονίζεται "ότι δεν είχαν την πρόθεση να εκπληρώσουν οποιαδήποτε από τις υποσχέσεις τους".
Το άρθρο τονίζει, ότι "μπόρεσαν να διαδώσουν υπερβολές και ψέματα προκειμένου να προκαλέσουν αισθήματα απογοήτευσης και οργής στους Βρετανούς, μερικοί από τους οποίους έχουν δικαιολογημένα παράπονα για την οικονομική ανασφάλεια".
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "ένα από τα βασικά επιχειρήματα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ήταν ότι η Βρετανία θα πρέπει πλέον να στείλει 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα στις Βρυξέλλες".
Προσθέτει δε, ότι σύμφωνα με τους επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit "με αυτήν την εξοικονόμηση, τα χρήματα αυτά θα διατίθενται υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλων κυβερνητικών προγραμμάτων".
"Σχεδόν αμέσως μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο Nigel Farage, ο ηγέτης του UKIP και της εκστρατείας υπέρ του Brexit, αρνήθηκε ακόμη και ότι έδωσε μια τέτοια υπόσχεση, ακόμη και αν ο ίδιος το είχε πει σε μια εμφάνιση του στο BBC αυτό το μήνα" υπογραμμίζει το άρθρο.
Σημειώνει δε, ότι "ακόμη και ο αριθμός 350 εκατομμύρια λίρες είναι λάθος" και αναφέρει ότι "η καθαρή συνεισφορά της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι 150 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών".
Ακόμη και σχετικά με τη μετανάστευση, που αποτελούσε το πρώτο θέμα των υπερασπιστών του Brexit, αναφέρει η εφημερίδα, όπως ο κ. Johnson ο οποίος ελπίζει να αντικαταστήσει τον David Cameron στην ηγεσία των συντηρητικών, οι θέσεις τους έχουν αλλάξει.
Όπως αναφέρει το άρθρο "είχαν υποστηρίξει, ότι μετά την έξοδο από ΕΕ θα πρέπει πλέον να φύγουν άμεσα από την Βρετανία οι εργαζόμενοι από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της" και ότι "υποσχέθηκαν να επιβάλουν ένα σύστημα αξιολόγησης, που βασίζεται για την επιλογή μόνο μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης".
Τονίζει δε, ότι "ο κ. Johnson λέει τώρα σε μια στήλη στην The Telegraph, ότι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να ζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα προνόμιο για τις χώρες τις ΕΕ, που η τελευταία σίγουρα δεν θα χορηγήσει χωρίς αμοιβαιότητα".
Προσθέτει δε, ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου λέει τώρα, ότι τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, θα προστατεύονται πλήρως".
Καταλήγοντας η New York Times τονίζει, ότι "η υπαναχώρηση από τον κ. Johnson και τους συμμάχους του, έχει εκθέσει το αργυρώνητο και τον κυνισμό της εκστρατείας τους, αλλά δυστυχώς για τη Βρετανία είναι πάρα πολύ αργά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης