Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους 41 οι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - Τον ISIS βλέπει η Τουρκία

Στους 41 οι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - Τον ISIS βλέπει η Τουρκία
Στους 239 οι τραυματίες - Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων
(upd8) Την θέση ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης είναι μια σχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη κατά αθώων πολιτών διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim, τονίζοντας ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πίσω από αυτήν την επίθεση βρίσκεται ο ISIS.
Σε μήνυμα του στο twitter ο Yildirim αναφέρει ότι η κίνηση στο αεροδρόμιο έχει πλέον επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ υπογραμμίζει ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι αστυνομικοί και ξένοι πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, οι νεκροί της χθεσινοβραδινής επίθεσης ανέρχονται σε 41 ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 239. 
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, οι Αρχές της Τουρκίας εκτιμούν ότι η επίθεση φέρει χαρακτηριστικά του ISIS και όχι του ΡΚΚ.
Όπως έχει γίνει γνωστό, γύρω στις 10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος την Τρίτη 28 Ιουνίου, οι δράστες, τουλάχιστον τρεις τον αριθμό σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο
Ελάχιστα αργότερα, οι δράστες μπήκαν σε ένα από τα δύο τέρμιναλ και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.
Όταν επενέβη η αστυνομία ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών και στο τέλος οι δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβιστές αυτοκτονίας, με τακτική που θυμίζει Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σύμφωνα με τη Stratfor.
Οι δύο πρώτες εκρήξεις από τους βομβιστές αυτοκτονίας αναφέρθηκαν πριν από τα σημεία ελέγχου με ακτίνες Χ.
Για την τρίτη έκρηξη οι αναφορές λένε ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν το βομβιστή αυτοκτονίας και τον κυνήγησαν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου, όπου όταν τον έριξαν αυτός εκπυρσοκρότησε τη βόμβα.
Παράλληλα, υπήρξαν μαρτυρίες για οπλισμένους άνδρες που έτρεξαν να διαφύγουν προς το πάρκινγκ του αεροδρομίου, ενώ οι άνδρες της ασφαλείας πυροβόλησαν προκειμένου να τους εξουδετερώσουν.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στην Τουρκία.

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης 

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε σήμερα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον τουρκικό λαό, αλλά και την κυβέρνηση.
“Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Νουάζ Σαρίφ καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι,” ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του προς την κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό.
“Η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις με θύματα δεκάδες αθώους, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης,” ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι η Βραζιλία καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας.
Η Σιγκαπούρη καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης εκφράζει τα συλλυπητήρια του τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ελπίζει ότι οι τραυματίες της επίθεσης θα γίνουν γρήγορα καλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Λυπούμαστε για το χαμό τόσων αθώων και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και στην κυβέρνηση, στις δύσκολες αυτές στιγμές,” τόνισε.

Καταδικάζει την επίθεση ο Πρ. Παυλόπουλος

Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Ύστερα από εντολή του κ. Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, χθες το βράδυ, με τον εδώ πρέσβη της Τουρκίας Κερίμ Ουράς και του ζήτησε να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο γενικός γραμματέας μετέφερε επίσης τα θερμά συλλυπητήρια τού κ. Παυλόπουλου προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον τουρκικό λαό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ


«Εκφράζουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις χθεσινές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο φίλο τουρκικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αμέσως μετά τις εκρήξεις, κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης μετέβη στο χώρο του αεροδρομίου και παρείχε, συνεχώς, ως τα ξημερώματα, προξενική συνδρομή σε Έλληνες πολίτες, που ευρίσκονταν στο χώρο του αεροδρομίου και χρειάστηκαν αρωγή για την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης.
Το Γενικό Προξενείο προβαίνει από το πρωί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα στοιχείο, μέχρι στιγμής, για ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των θυμάτων ή τραυματιών».

Συλληπητήρια Μητσοτάκη

Τα βαθειά του συλληπητήρια για το μακελειό στο αεροδρόμιο της Πόλης εξέφρασε, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στυγνή δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Καταδικάζουμε τη βία και την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχονται. Στρέφονται, άλλωστε, εναντίον της ζωής και της ελευθερίας κάθε πολίτη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγοντας:
«Στις οικογένειες των θυμάτων, το λαό και την Κυβέρνηση της γειτονικής Τουρκίας εκφράζω τα βαθειά και ειλικρινή συλλυπητήριά μου».














Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 28 Ιουνίου 22:21

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης