Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Έρχεται μείωση επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση λόγω του Brexit

Carney (BoE): Έρχεται μείωση επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση λόγω του Brexit
«Η αβεβαιότητα περί του Brexit συνέβαλε στην οικονομική 'μετα-τραυματική αγχώδη διαταραχή'» (PTSD) του Ηνωμένου Βασιλείου
Στην ανάγκη χαλάρωσης των νομισματικών συνθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούν οι εξελίξεις μετά την επικράτηση του Brexit στο μοιραίο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016, όπως ανέφερε την Πέμπτη 30/6 ο διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), Mark Carney.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η BoE είναι πολύ πιθανό ότι θα αναγκαστεί να δράσει - π.χ. μέσω μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας - «μέσα στο καλοκαίρι».
Όπως ανέφερε ο Carney, οι οικονομικές συνθήκες και προοπτικές που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιδεινωθεί λόγω της απόφασης για Brexit και μια πρώτη αποτίμηση της επίδρασης των εξελίξεων στη βρετανική οικονομία θα επιχειρηθεί στις 14 Ιουλίου 2016, ημέρα της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίας της επιτροπής νομισματικής πολιτικής MPC της BoE.
Η πλήρης αποτίμηση του Brexit στη βρετανική οικονομία και στις προοπτικές της θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου 2016, όταν η BoE πρόκειται να συζητήσει το πλήρες εύρος των νομισματικών «εργαλείων» που θα έχει στη διάθεσή της για την οικονομική προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πάντως, ενώ μια μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας είναι ευρέως αναμενόμενη από την αγορά, ο Carney ήδη προειδοποίησε, ότι υπάρχουν όρια στο πόσο χαμηλά μπορούν να κατέλθουν αυτά, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που διαπιστώθηκαν για την τραπεζική κερδοφορία, την πιστωτική επέκταση και το κόστος χρήματος σε δικαιοδοσίες που υιοθέτησαν αρνητικά επιτόκια.
Ως μέρος της αντίδρασης της BoE απέναντι στο Brexit, η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα παρέχει μακροπρόθεσμη ρευστότητα στο χρηματο-πιστωτικό σύστημα σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, αντί σε μηνιαία (ILTRs).
Σύμφωνα με τον Carney, η αβεβαιότητα περί του Brexit είναι πολύ πιθανό ότι θα επηρεάσει αρνητικά τη βρετανική οικονομία, ενώ όπως επεσήμανε, η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit «σηματοδοτεί μια κύρια μεταβολή καθεστώτος».
«Η αβεβαιότητα περί του Brexit συνέβαλε στην οικονομική 'μετα-τραυματική αγχώδη διαταραχή'» (PTSD) του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης