Διεθνή

Bloomberg: «Ξεμένει» από επιλέξιμα ομόλογα η ΕΚΤ λόγω Brexit στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης

tags :
Bloomberg: «Ξεμένει» από επιλέξιμα ομόλογα η ΕΚΤ λόγω Brexit στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης
Μαζική φυγή των επενδυτών την τελευταία εβδομάδα προς ομόλογα των ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης ώθησε τις αποδόσεις τους σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο
Κρατικά και εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης ενδέχεται να αναγκαστεί να καταστήσει επιλέξιμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει (quantitative easing - QE), μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit και των στρεβλώσεων που αυτό προκαλεί στις αγορές ομολόγων.
Αυτό επισημαίνει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι δυσμενείς οικονομικές προοπτικές στις οποίες παραπέμπει το Brexit ήδη μείωσε σημαντικά τα ομόλογα που έχει δικαίωμα να αγοράζει η ΕΚΤ, λόγω των αυστηρών κανόνων ελάχιστης αξιολόγησης και απόδοσής τους που η ίδια έχει θέσει.
Μέρος του προβλήματος Brexit της ΕΚΤ δημιουργήθηκε από τη μαζική φυγή των επενδυτών την τελευταία εβδομάδα προς ομόλογα των ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο για να πληρούν πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αποδόσεις των γερμανικών 15ετών Bunds, οι οποίες κατέστησαν αρνητικές μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του μοιραίου βρετανικού δημοψήφισματος την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016.
Την τρέχουσα περίοδο, η ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE αγοράζει μηνιαίως ομόλογα συνολικής αξίας έως 80 δισ. ευρώ, τα οποία εκδίδουν κράτη ή και επιχειρήσεις (τις τελευταίες εβδομάδες).
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της, η ΕΚΤ υπό τις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να αγοράζει ομόλογα απ' ευθείας από κράτη, διαμεσολαβητές και ευρωπαϊκές τράπεζες (δευτερογενής αγορά) με ελάχιστη απόδοση ίση ή μεγαλύτερη του τρέχοντος αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεών της (-0,4%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης