Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την τράπεζα Veneto Banca διέσωσε με κόστος 1 δισ. ευρώ η ιταλική κυβέρνηση μέσω του ειδικού Ταμείου Atlante

tags :
Την τράπεζα Veneto Banca διέσωσε με κόστος 1 δισ. ευρώ η ιταλική κυβέρνηση μέσω του ειδικού Ταμείου Atlante
Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυση των κεφαλαίων του Atlante με επιπλέον 5 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων, κρατικούς πόρους, ακόμα και ξένες επενδύσεις
Στη διάσωση - και την ανάληψη του ελέγχου - της περιφερειακής ιταλικής τραπέζης Veneto Banca προχώρησε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του ιταλικού ταμείου διάσωσης τραπεζών Atlante που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και «προικοδοτήθηκε» με κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.
Για τη διάσωση της Veneto Banca το Atlante αναγκάστηκε να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ που είχε οργανώσει η τράπεζα μετά από απαίτηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, η οποία δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε έναν επενδυτή.
Η Veneto Banca είναι η δεύτερη τράπεζα που διασώζει το Atlante - μετά την ανάληψη του ελέγχου της περιφερειακής τραπέζης Banco Popolare di Vicenza τον Μάιο του 2016 - το οποίο έχει ήδη αναλώσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που διαθέτει.
Η διάσωση της Veneto Banca από το Atlante ήταν το αποτέλεσμα άρνησης της Γερμανίας να ικανοποιήσει το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi, για ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση στην ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού ιταλικού τραπεζικού τομέα, στην διήμερη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη νωρίτερα στην εβδομάδα.
Τελικά, ούτε η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. (Brexit) δεν πτόησε τη γερμανική πλευρά, που επιμένει στην τήρηση των κανόνων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λειτουργία και διάσωση των τραπεζών.
Συμβιβασμό Ιταλίας-Ε.Ε. αποτελεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος κρατικών εγγυήσεων αξίας 150 δισ. ευρώ για την παροχή έκτακτης ρευστότητας σε φερέγγυες ιταλικές τράπεζες.
Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την ενίσχυση των κεφαλαίων του Atlante με επιπλέον 5 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων, κρατικούς πόρους, ακόμα και ξένες επενδύσεις.
Οι ιταλικές αρχές πασχίζουν να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν - και επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες - πριν την ανακοίνωση στο τέλος Ιουλίου του 2016 των αποτελεσμάτων των νέων «τεστ αντοχής» (stress tests) των ιταλικών τραπεζών, που δεν αναμένεται να είναι ευνοϊκά γι' αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης