Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Yahoo δεν είναι η μόνη - Οι 6 αποτυχημένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

tags :
Guardian: Η Yahoo δεν είναι η μόνη - Οι 6 αποτυχημένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας
Της Yahoo έχουν προηγηθεί οι AOL, AltaVista, Netscape, My Space, Napster και pets.com
Με αφορμή την εξαγορά από την Verizon Communications των βασικών διαδικτυακών δραστηριοτήτων της Yahoo έναντι περίπου 4,83 δισ. δολ. η βρετανική εφημερίδα Guardian παρουσιάζει τις έξι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που απέτυχαν.
«Τώρα σαν σκιά του προηγούμενου εαυτού της με αβέβαιο μέλλον» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη Yahoo και παρουσιάζει ακόμα 6 αντίστοιχες περιπτώσεις από το παρελθόν.

AOL

Η εταιρεία που δίδαξε εκατομμύρια για το dial-up internet και τους έβαλε στον κόσμο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν το πιο hot όνομα στο χώρο της τεχνολογίας, όταν τον Ιανουάριου του 2000 συγχωνεύθηκε με την Time Warners.
Η συμφωνία αποδείχθηκε ως μία από τις χειρότερες στην ιστορία. AOL, που κάποτε άξιζε 226 δισ. δολ. εξαγοράστηκε το 2015 από τη Verizon έναντι 4,4 δισ. δολ.

AltaVista

Η βασίλισσα-μηχανή αναζήτησης πριν από τη Google, η AltaVista για περισσότερα από πέντε χρόνια ήταν σαν το μπαλάκι του πινγκ πονγκ καθώες είχε αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες.
Η εταιρεία επιχείρησε μια πώληση μετοχών το 2002, αφού η φούσκα των dotcom είχε σκάσει, αλλά αναγκάστηκε να την ακυρώσει, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Ποιος ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης; Η Yahoo, που έκλεισε την AltaVista το 2013.

Netscape

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν δύο προγράμματα περιήγησης κλειδωμένα σε μια αιώνια μάχη για το μερίδιο της αγοράς: Internet Explorer και Netscape Navigator.
Και τα δυο έχουν εξαφανιστεί, η Microsoft έχει ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης -Edge- που θα αντικαταστήσει το Explorer.
Η AOL αγόρασε τη Netscape το 1998 και τελικά έκλεισε την εταιρεία, αλλά το πνεύμα του σώζεται με το Mozilla και το γνωστό Firefox.

My Space

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Viacom, Sumner Redstone, απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Tom Freston, καθώς απέτυχε να φτιάξει έναν άξιο ανταγωνιστή του Facebook, πριν έρθει η Νέμεσις από τον Rupert Murdoch.
Εκείνος θα έπρεπε να δόσει στον Freston ένα μπόνους.
Η News Corp (του Μέρντοχ) πλήρωσε 580 εκατ. δολ. για το λιγότερο επιδέξιο κοινωνικό δίκτυο, που το 2015 είχε περί τα 100 εκατ. χρήστες.
Το 2011, η News Corp πούλησε τη Myspace για 35 εκατ. δολ. και τώρα είναι κυρίως ένα μουσικό site.

Napster

Σε μια εποχή που οι πωλήσεις CD είχαν κυριεύσει τον κόσμο, το Napster προσέφερε μια προεπισκόπηση του μέλλοντος: δωρεάν ψηφιακή μουσική.
Η μουσική βιομηχανία αποφάσισε να μηνύσει όλους τους εμπλεκόμενους στην εν λόγω ιστοσελίδα και τελικά κέρδισε τη δίκη το 2001.

Pets.com

Πολλές εταιρείες σε αυτή τη λίστα είναι θύματα της αδυναμίας τους να προσαρμοστούν γρήγορα στην τεχνολογία ή στο νόμο, αλλά το Pets.com μπορεί να είναι η μόνη που ήταν σχεδόν γνήσιο δημιούργημα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2000 στα 11 δολ. ανά μετοχή.
Από τη στιγμή που ανακοίνωσε την εκκαθάρισή της, το Νοέμβριο του 2000, η τιμή είχε πέσει στα 19 σεντς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης