Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lipton (ΔΝΤ): Η επιλογή των σωστών μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει την ανάπτυξη

tags :
Lipton (ΔΝΤ): Η επιλογή των σωστών μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει την ανάπτυξη
Όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας -σε περίοδο ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας- μπορεί να αυξήσει τις προσλήψεις 
 Η επιλογή των σωστών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαιραίτητη για την επίτευξη της παγκόσμιας ανάπτυξης υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ David Lipton σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να προσπαθεί να επιτύχει ταχύτητα διαφυγής.
Σύμφωνα με τον Lipton, οι πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη διαμορφώνονται στο απογοητευτικό 3,1% για το 2016 και 3,4% για το 2017.
Και το outlook παραμένει… συννεφιασμένο λόγο της αυξημένης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν λάβει μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως φορολογικά κίνητρα και κατάλληλα χαλαρή νομισματική πολιτική.
Αλλά μια διαρκή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τι πρέπει να γίνει για να επανεκκινηθεί η μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης;
Οι μεγαλύτες οικονομίες του κόσμου χρειάζονται περισσόετερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει ο Lipton.
Αυτό ήταν το βασικό θέμα των συναντήσεων του G-20 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Η έκθεση του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2016 για την Παγκόσμια Ανάπυξη έχει επίσης υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ειδικότερα τον αντίκτυπο της εργασίας και της αγοράς προϊόντων για τις προηγμένες οικονομίες.
Κι ένα νέο έγγραφο συγκενρώνσεις τις συγκεκριμένες συστάσεις μας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας για τις χώρες του G-20.

Η επιλογή των σωστών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τομείς όπου οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ή τα μέτρα που καθιστούν το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο πιο υποστηρικτικό για την οικονομική ανάπτυξη, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Αυτές περιλαμβάνουν την εργασία και τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων, την εμπορική πολιτική, τη φορολογία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Με τόσα πολλά πιθανά πεδία για παρεμβάσεις, πως θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να θέσουν τις προτεραιότητες τους; είναι το ερώτημα που θέτει ο ίδιος.
Όπως υποστηρίζει ο Lipton, σε έρευνα του ΔΝΤ διαπιστώνεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν καλύτερα όταν είναι καλά ευθυγραμμισμένη με τις μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας.
Κι αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:
Πρώτον, το επίπεδο της ανάπτυξης της οικονομίας βοηθά στο στον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων που είναι περισσότερο παραγωγικές.
Στις προηγμένες οικονομίες, οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την καινοτομία.
Στις αναδυόμενες αγορές, οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών είναι πιθανό να έχουν περισσότερο σημασία.
Δεύτερον, η θέση της οικονομίας στον κύκλο των επιχειρήσεων έχει σημασία επίσης.
Όσον πιο αδύναμη είναι μια οικονομία τόσο πιο σημαντικό είναι να επιλεγούν μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς ενισχύουν την ανάπτυξη του σήμερα, μέσω και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν και την ανάπτυξη του αύριο, με τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας.
Η κατάσταση της οικονομίας μπορεί επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Για παράδειγμα, σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας μπορεί να κάνει τους εργοδότες πιο πρόθυμους να προσλάβουν νέους εργαζόμενους, κάτι που θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
Αλλά αν οι προοπτικές είναι κακές, ο Lipton επισημαίνει ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί θα είναι πιο εύκολες οι απολύσεις.
Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα είναι ο χρονικός ορίζοντας της μακροοικονομικής πολιτικής.
«Όπως μόλις ανέφερα, ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι πιο επιτυχημένες όταν οι οικονομικές προοπτικές είναι ευνοϊκές» υποστηρίζει ο ίδιος.
Έτσι, η στήριξη της ζήτησης μπορεί να είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του αντίκτυπου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η στήριξη αυτή μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιστάθμιση του βραχυπρόθεσμο κόστος των μέτρων.
Για παράδειγμα, επιπλέον στήριξη για όσους έμειναν άνεργοι ως αποτέλεσμα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας μπορεί να είναι κρίσιμη.
Ωστόσο, τα οφέλη μπορούν να λειτουργήσουν κι αντίστροφα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και των προϊόντων που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και ρίχνουν τις τιμές μπορούν να δημιουργήσουν έδαφος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία πεδίου για διακριτική φορολογική πολιτική.
Μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα θα αυξήσει επίσης τα φορολογικά έσοδα.
Αυτά μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους επί του ΑΕΠ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;

«Στο ΔΝΤ, χρησιμοποιούμε το πλαίσιο αναφέρθηκε πιο πάνω για να διαμορφώσουμε τις συμβουλές μας όσον φορά στην πολιτική» υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο Lipton συνεχίζει λέγοντας στις προηγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εστιάζει σε μέτρα που αυξάνουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα ανάπτυξη.
Μάλιστα, συστήνουν και αύξηση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις σε υποδομές.
Επίσης το Ταμείο συστήνει μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στη διεύρυνση των ευκαιριών πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες.
Δεδομένου, όμως, ότι οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε ασθενέστερη οικονομική κατάσταση και έχουν περιορισμένη δημοσιονομικό πεδίο δράσης, το Ταμείο εστιάζει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν επίσης να έχουν οφέλη στο εγγύς μέλλον.
Αυτές περιλαμβάνουν την καλύτερη διαχείριση των διαδικασιών δημοσίων επενδύσεων στην Ινδία, μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων στην Κίνα και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στη Νότια Αφρική.
«Εκεί όπου το πεδίο παρεμβάσεων στο δημοσιονομικό τομέα είναι περιορισμένο ή η εξυγίανση είναι απαραίτητη, ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τη σύνθεση της δημοσιονομικής πολιτικής για να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, 23:30

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης