Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Το γερμανικό πολιτικό σύστημα ανησυχεί βαθιά για την πορεία της Deutsche Bank

Handelsblatt: Το γερμανικό πολιτικό σύστημα ανησυχεί βαθιά για την πορεία της Deutsche Bank
Η τράπεζα, που άλλοτε ήταν ο μπαμπούλας της πολιτικής, πλέον αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας για τους πολιτικούς
Το γερμανικό πολιτικό σύστημα ανησυχεί βαθιά για την πορεία της Deutsche Bank, του μεγαλυτέρου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας.
Αυτό επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμά της, υπενθυμίζοντας ότι αύριο, Τετάρτη 27 Ιουλίου, η Deutsche Bank αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του 2016, τα οποία αναλυτές, επενδυτές και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αναμένουν με αγωνία.
Μιλώντας σε forum για την τεχνολογία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Jens Spahn, παρατήρησε εύστοχα πως «η Paypal, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις 17 χρόνια πριν, έχει μεγαλύτερη αξία στην αγορά από ό,τι η Deutsche Bank», ενώ προσέθεσε ιδιαιτέρως σκωπτικά πως «αυτό βέβαια δεν είναι και εξαιρετικά δύσκολο επί του παρόντος».
Η μετοχή της Deutsche Bank διαμορφωνόταν σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου, ενδοσυνεδριακά στα 12,74 ευρώ, μόλις 1,5 ευρώ πάνω από τα ιστορικά χαμηλά της.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα της τράπεζας θα είναι μειωμένα κατά 15%, με τους αναλυτές του Reuters να αναμένουν μεγαλύτερη μείωση.
Η τράπεζα, που άλλοτε είχε στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, γελοιοποιείται από το Βερολίνο.
Η χαιρεκακία δε μπορεί, ωστόσο, να κρύψει το γεγονός ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Deutsche Bank.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Handelsblatt, η τράπεζα που άλλοτε ήταν ο μπαμπούλας της πολιτικής, πλέον αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας, και όχι δυσαρέσκειας, για τους πολιτικούς.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι μετά τα πολλά χρόνια που οι πολιτικοί κακολογούσαν τις τράπεζες, πλέον το σκηνικό αυτό αλλάζει σταδιακά. Η γερμανική οικονομία χρειάζεται τουλάχιστον μια μεγάλη τράπεζα, μια τράπεζα που να “συνοδεύει” τις γερμανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό», τόνισε ο Michael Fuchs, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, μιλώντας στη Handlesblatt, προσθέτοντας πως «αυτό ακριβώς είναι η Deutsche Bank».
Φυσικά, κανείς δε μπορεί «να κλείνει τα μάτια» στα «σοβαρά λάθη» του παρελθόντος, λάθη που δεν έκανε, όμως, μόνο η ίδια η τράπεζα, αλλά και οι πολιτικοί.
Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD), Carsten Schneider, ελπίζει σε μια «σταθερή Deutsche Bank», καθώς η Γερμανία χρειάζεται μια τράπεζα με δράση σε διεθνές επίπεδο και με διεθνείς συνδέσεις.
Ο ίδιος αναμένει από τον John Cryan, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, να «εφαρμόσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που δε θα έχει πια ως βασικό μοχλό το εμπόριο».
Στον πυρήνα αυτής της αλλαγής πρέπει να τίθεται βέβαια το συμφέρον του πελάτη.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αυτής της «μεταμόρφωσης» της Deutsche Bank αμφισβητείται από πολλούς πολιτικούς.
«Έχω τις αμφιβολίες μου ως προς την προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας στη Deutsche Bank», ανέφερε ο Alexander Radwan, βουλευτής του CSU, διερωτώμενος «που είναι η βελτίωση;».

Η Deutsche bank και η Commerzbank οι μεγάλοι αντίπαλοι

Η Deutsche bank και η Commerzbank είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι στον τομέα ιδιωτικής τραπεζικής έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο υποκαταστημάτων στην Γερμανία.
Μια ανάλυση της Handelsblatt δείχνει ότι τα υποκαταστήματα της Deutsche Bank είναι πιο αραιά καθώς ειδικά στην επαρχία οι αποστάσεις μεταξύ υποκαταστημάτων κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 12 χιλιόμετρα έναντι της Commerzbank που είναι κατά μέσο όρο μόνο 4,5 χιλιόμετρα
Η Commerzbank διαθέτει καλύτερο δίκτυο στην Γερμανία παρά τις συνεχείς μειώσεις υποκαταστημάτων.
 Μετά την εξαγορά της Dresdner Bank το 2008, διέθετε περισσότερα από 1.500 υποκαταστήματα, ενώ τώρα έχουν περιοριστεί στα 1.050.
Η Commerzbank συνεχίζει να επεκτείνει την λιανική πώληση.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του δικτύου είναι ότι περίπου τα  δύο τρίτα όσων πελατών επισκέφθηκαν κατάστημα άνοιξαν καταθετικό λογαριασμό ή πραγματοποίησαν συναλλαγές για καταθέσεις.
Μετά από μια μείωση άνω των 450 καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, η Commerzbank έχει βρεθεί περίπου στο ίδιο επίπεδο με την Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης