Διεθνή

Ιαπωνία: Πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας 28 τρισ. γιεν ανακοίνωσε ο Abe - Πιέσεις στο ιαπωνικό νόμισμα

tags :
Ιαπωνία: Πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας 28 τρισ. γιεν ανακοίνωσε ο Abe - Πιέσεις στο ιαπωνικό νόμισμα
Το γιέν που υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου σε 105,57 ανά δολάριο, διολίσθησε έναντι και των 16 νομισμάτων με τα οποία συναλλάσσεται.
Πρόγραμμα στήριξης άνω των 28 τρισ. γιεν (266 δις δολαρίων), ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Sinzo Abe, επιδιώκοντας να ενισχύσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το ύψος του προγράμματος υπερβαίνει τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, που ανέμεναν ένα πακέτο περίπου 20 τρις γιεν, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα από τα κεφάλαια θα διατεθούν ειδικά για μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να στηρίξουμε την εγχώρια ζήτηση και να θέσουμε την οικονομία σε μία πιο στερεή αναπτυξιακή πορεία», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Πτώση στο γιεν

Το γιέν υποχώρησε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στον απόηχο της πρόθεσης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe να προωθήσει δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων. 

Το γιέν που υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου σε 105,57 ανά δολάριο, διολίσθησε έναντι και των 16 νομισμάτων με τα οποία συναλλάσσεται, από τη στιγμή που το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε, ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το πρόγραμμα στις 2 Αυγούστου.
Η είδηση αυτή ώθησε σε ευρεία κέρδη το αμερικανικό δολάριο και αποδυνάμωσε τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Η πτώση του γεν οφείλεται εν μέρει και στην διάψευση από τον υπουργό Οικονομικών δημοσιεύματος της Wall Street Journal, ότι η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης 50ετούς ομολόγου.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την νομισματική πολιτική.
Σχεδόν το 80% των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεψαν ότι ο διοικητής της BOJ, Haruhiko Kuroda και το Δ.Σ. της τράπεζας θα επεκτείνουν το πρόγραμμα τόνωσης της Ιαπωνικής οικονομίας την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης