Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Πρωτοφανής η επίθεση που δέχονται τα ΜΜΕ στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία: Πρωτοφανής η επίθεση που δέχονται τα ΜΜΕ στην Τουρκία
Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο και για βασανισμό των κρατουμένων από τις τουρκικές Αρχές
Ως «πρωτοφανείς» χαρακτηρίζει τις διώξεις της κυβέρνησης Erdogan κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη την άνευ προηγουμένου παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.
«Ο ασφυκτικός κλοιός που έχει επιβληθεί στους δημοσιογράφους και η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων ενημέρωσης αποτελούν την τελευταία επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν ήδη αποδυναμωθεί από χρόνια κρατικής καταστολής.
Η έκδοση αυτού του δεύτερου έκτακτου διατάγματος δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι οι αρχές έχουν την πρόθεση να φιμώσουν την κριτική εναντίον τους χωρίς σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο.
Ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι περιορισμοί πρέπει να είναι αναγκαίοι, αναλογικοί και να εξυπηρετούν ένα νόμιμο σκοπό.
Οι προβλέψεις των δύο έκτακτων διαταγμάτων που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα δεν πληρούν κανένα από αυτά τα τρία κριτήρια και αντικρούουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι σέβεται τα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Φώτης Φιλίππου (πηγή: thepressproject.gr), στο πλαίσιο της έκθεσης – απολογισμού για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα αμέσως μετά την 15η Ιουλίου, οπότε και επιχειρήθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο και για βασανισμό των κρατουμένων από τις τουρκικές Αρχές, αλλά και για απαγόρευση της πρόσβασης των δικηγόρων.
«Οι Αρχές πρέπει να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για παράνομες εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εντεινόμενη καταστολή της ελευθερίας του τύπου δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό και είναι παράνομη.
Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις κακομεταχειρίσεις και τα βασανιστήρια κρατουμένων και να επιτρέψουν σε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν όλους τους κρατούμενους στους χώρους όπου κρατούνται», καταλήγει ο κ. Φιλίππου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης