Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βλάπτουν σοβαρά τον… Dow Jones και τις αγορές των διοργανωτών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βλάπτουν σοβαρά τον… Dow Jones και τις αγορές των διοργανωτών
Στους Αγώνες της Σεούλ το 1988, ο δείκτης αυξήθηκε έως και 0,7% στο τέλος των Αγώνων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνιο αργότερα ήταν 28,4%!
Αν και οι εκάστοτε Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται ως μία καλή αφορμή να ανακάμψουν οι οικονομίες των χωρών που τους διοργανώνουν και να υπάρξουν νέες επενδύσεις, οι συμπεριφορές των εγχώριων δεικτών και του Dow Jones δεν επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα (πηγή: factset.com), κατά τη διάρκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ολυμπιακών Αγώνων από 1900 μέχρι το 2012, ο Dow Jones παρουσίαζε (μερικές φορές πολύ) χειρότερες επιδόσεις από ότι ένα χρόνο αργότερα.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά είναι ακραία.
Για παράδειγμα, στους Αγώνες της Σεούλ το 1988, ο δείκτης αυξήθηκε έως και 0,7% στο τέλος των Αγώνων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνιο αργότερα ήταν 28,4%!
Σε ό,τι αφορά τώρα τις εγχώριες αγορές των χωρών που διοργάνωναν τους Αγώνες, παρατηρείται μία παρόμοια τάση των δεικτών.


Όπως φαίνεται παρακάτω, οι εγχώριοι δείκτες παρουσιάζουν τεράστια πτώση στο τέλος των Αγώνων (σε σχέση με τις αρχές), ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το ίδιο ποσοστό (κατά μέσο όρο) είναι πολύ μικρότερο:



Μάλιστα, συγκριτικά με ένα χρόνο αργότερα, οι επιδόσεις είναι ακόμα χειρότερες:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης