Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Αυξημένος ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

tags :
Juncker: Αυξημένος ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Όπως λέει "η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη" τονίζοντας ότι "ο πρόεδρος Erdogan έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα, ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση".
Για αυξημένο κίνδυνο ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Όπως λέει "η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη" τονίζοντας ότι "ο πρόεδρος Erdogan έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα, ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση".
Υπογραμμίζει δε, ότι εάν αυτό συμβεί "μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε, ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά".
Η συμφωνία η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των μεταναστών και των προσφύγων.
Όμως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Erdogan δημιούργησε φόβους στην ΕΕ, ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.
Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους στα σημαντικότερα υπουργεία της τουρκικής κυβέρνησης.
Τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.
Ακόμη, ο κ. Juncker δήλωσε "πολύ ανήσυχος" για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.
"Στην Πολωνία οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου", υπογραμμίζει και προσθέτει ότι "παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα (σ.σ. στην Ουγγαρία), όσον αφορά τους μετανάστες".
Την Τετάρτη η Κομισιόν έδωσε προθεσμία 3 μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban συνέκρινε τη μετανάστευση με "δηλητήριο" για την Ευρώπη και πρόσθεσε, ότι η χώρα του "δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη".
Ο Juncker παρατήρησε ακόμη, ότι "εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο".
"Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά -αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί- να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των συνθηκών" τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι "ο κ. Orban θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση, ότι η Επιτροπή παραπέμπει τον Ουγγρικό λαό σε δίκη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης