Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Ανάμεσα στις 15 πιο αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες η RBS και η Barclays σύμφωνα με τα stress tests

Sky News: Ανάμεσα στις 15 πιο αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες η RBS και η Barclays σύμφωνα με τα stress tests
Eίναι ανάμεσα στις 15 πιο αδύναμες εκ των 51 συνολικά ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τα stress tests
Η Royal Bank of Scotland (RBS) είναι μία από τις πιο αδύναμες μεταξύ των 51 τραπεζών που πέρασαν από τα stress tests της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), σύμφωνα με το Sky News.
Οι κεφαλαιακοί δείκτες της σκωτσέζικης τράπεζας της Σκωτίας έπεσαν περισσότερο από 7%, ενώ μαζί με την Barclays είναι ανάμεσα στις 15 πιο αδύναμες εκ των 51 συνολικά ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με τα stress tests.
Τα stress tests έδειξαν ότι η RBS θα πρέπει να μείνει με έναν ρυθμιστικό κεφαλαιακό δείκτη 8% και η Barclays με έναν ρυθμιστικό κεφαλαιακό δείκτη 7,3%.
Την χειρότερη επίδοση κατέγραψε η παλιότερη τράπεζα στον κόσμο, η ιταλική Monte dei Paschi της Σιένα.
Ο οικονομικός διευθυντής της RBS, Ewen Stevenson ανέφερε, πάντως, ότι τα stress tests έδειξαν ότι η τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στρατηγική μας θα μετατρέψει την RBS σε μία χαμηλού ρίσκου, ανθεκτική τράπεζα.
Ο πρώην διοικητής και υποστηρικτής του Brexit Lord Lamont είπε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη θέση της τράπεζας και προειδοποίησε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία έρχεται από τα ηπειρωτικά ιδρύματα.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις τράπεζες που δεν συμμετείχαν στα stress tests.
«Αυτά τα stress tests κάλυψαν τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, αλλά η ανησυχία υπάρχει για χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, αλλά και η Πορτογαλία και η Ελλάδα, που εξαιρέθηκαν από τα stress test, επειδή οι τράπεζές τους είναι πολύ μικρές.
Οπότε αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο.
Ο Lamont προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Ιταλία και άλλες χώρες μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση που θα έχει αντίκτυπο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η RBS αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο ποινής από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που μπορεί να φτάσει τα 8 δισ. στερλίνες για πωλήσεις ενυπόθηκων ομολόγων πριν την κρίση του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης