Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒΒC: Εγκαταλείπουν μαζικά το Χαλέπι οι κάτοικοί του – Παραδόθηκαν και αντάρτες στα κυβερνητικά στρατεύματα

tags :
ΒΒC: Εγκαταλείπουν μαζικά το Χαλέπι οι κάτοικοί του – Παραδόθηκαν και αντάρτες στα κυβερνητικά στρατεύματα
Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι στο Χαλέπι που ελέγχεται από τους αντάρτες
Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τις πολιορκημένες ανατολικές περιοχές στο Χαλέπι, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο και τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας.
Οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταφύγια σύμφωνα με το δίκτυο Sana.
Μερικοί αντάρτες παραδόθηκαν επίσης σε κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ η Ρωσία σύμμαχος της Συρίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 28/7 ότι τέσσερις δρόμοι διαφυγής για τους πολίτες και τους αντάρτες θα ανοίξουν στο Χαλέπι.
Η κίνηση χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, και ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι ΗΠΑ πρότειναν το σχέδιο να είναι μία προσπάθεια υποχρεωτικής εκκένωσης της πόλης από τους κατοίκους της και της παράδοσης ομάδων ανταρτών.
Την Παρασκευή 29/7 ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία είπε ότι άνθρωποι του Οργανισμού θα πρέπει να διαχειρίζονται τους διαδρόμους διαφυγής, αλλά και ότι πρέπει να γίνει 48ωρη κατάπαυση του πυρός.
Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι στο Χαλέπι που ελέγχεται από τους αντάρτες και σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι προμήθειές τους επαρκούν ως τα μέσα Αυγούστου.
«Από το πρωί δεκάδες οικογένειες έφυγαν από το Χαλέπι αφού ταυτοποιήθηκαν για να περάσουν από τις περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις» μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
Έδειξε επίσης εικόνες ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών να περνούν ανάμεσα από τους στρατιώτες και να επιβιβάζονται σε λεωφορεία με προορισμό προσωρινά καταφύγια, για τα οποία, όμως, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι και μερικοί μαχητές παραδόθηκαν στις αρχές.
Σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο 85 πολίτες και 29 μαχητές πέρασαν από τους δρόμους διαφυγής την Παρασκευή 29/7 και άλλοι 52 πολίτες και 24 μαχητές έκαναν το ίδιο το Σάββατο 30/7.
Το κανάλι Rossiya 24 μετέδωσε επίσης ότι θα ανοίξουν άλλοι τέσσερις δρόμοι διαφυγής, ενώ τα προσωρινά καταφύγια μπορούν να φιλοξενήσουν 3.000 άτομα.
Ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al – Assad θα δώσει αμνηστία σε όσους αντάρτες παραδοθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε με τη σειρά του ότι κάποιοι πολίτες διέφυγαν από ένα πέρασμα στη γειτονιά Salaheddin.
Υπήρξαν και κάποιες αναφορές ότι ομάδες ανταρτών εμπόδιζαν τους πολίτες να διαφύγουν.
Η συριακή αντιπολίτευση υποστήριξε, εξάλλου, ότι οι διάδρομοι διαφυγής είναι ένας τρόπος για να ανακαταλάβει η κυβέρνηση το Χαλέπι.
«Αυτοί οι διάδρομοι διαφυγής δεν προσφέρουν βοήθεια, αλλά δίνουν ένα βίαιο μήνυμα στον κόσμο: Φύγετε, αλλιώς θα πεινάσετε» ήταν τα λόγια του Basma Kodmani από την επιτροπή διαπραγμάτευσης της αντιπολίτευσης.
Οι αντάρτες ελέγχουν το ανατολικό Χαλέπι από το 2012, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες κι από τη Ρωσία, τους έχουν εξαναγκάσει τελευταία σε υποχώρηση.
Η κυβέρνηση κατέλαβε πρόσφατα το βόρειο προάστιο Bani Zeid.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Staffan de Mistura είπε την Παρασκευή 29/7 ότι ο ΟΗΕ υποστηρίζει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε πρώτη φάση, αλλά θέλει περισσότερες λεπτομέρειες από τη Ρωσία για το πώς θα δουλέψουν.
«Η πρότασή μας στη Ρωσία είναι να αφήσει την πρωτοβουλία για τους διαδρόμους σε εμάς» είπε ο de Mistura σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, προειδοποίησε ότι «αν η επιχείρηση αποδειχτεί ένα τέχνασμα, θα μπορούσε να διαταράξει τη συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας στη Συρία».
«Από την άλλη, αν καταφέρουμε να φέρουμε αυτή την επιχείρηση εις πέρας και να καταλάβουμε αν η συμφωνία προχωρά, αυτό θα άνοιγε μερικές προοπτικές» κατέληξε ο Αμερικάνος υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης