Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στους 250 οι νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ - Ισοπεδώθηκαν χωριά - Μάχη των σωστικών συνεργείων για επιζώντες

tags :
Ιταλία: Στους 250 οι νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ - Ισοπεδώθηκαν χωριά - Μάχη των σωστικών συνεργείων για επιζώντες
Εκτεταμένες καταστροφές με κατάρρευση κτηρίων, εκκλησίων και μνημείων στα χωριά Amatrice και Accumoli στην κεντρική Ιταλία
(upd17) Δραματικές ώρες ζει από χθες η Ιταλία καθώς αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω της η σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε στις 03:36 (τοπική ώρα) της Τετάρτης 24/8 περιοχές στα κεντρικά της χώρας.
Ήδη οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί ανέρχονται στους 250, αν και εκφράζονται φόβοι
ότι τα θύματα θα αυξηθούν, καθώς δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Την ίδια στιγμή με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την εύρεση και τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα συντρίμμια.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό ένα κορίτσι 10 ετών στην Pescara del Tronto, περίπου 17 ώρες ύστερα από το σεισμό.
Ωστόσο, τα νέα δεν είναι πάντα ευχάριστα.
Στην Amatrice σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Σήμερα η κυβέρνηση αναμένετια να ανακοινώσει τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών.

Το χρονικό του σεισμού

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03:36, τοπική ώρα (04:36 ώρα Ελλάδας), το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χιλιόμετρα και εντοπίζεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη Accumoli και περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ακολούθησαν περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η ένταση των 55 μετασεισμών ξεπέρασε τα 3 Ρίχτερ.
Τα χωριά Amatrice, Accumoli και Pescara del Tronto (όπου και καταγράφονται οι περισσότεροι νεκροί, τουλάχιστον 10, ανάμεσα τους και παιδιά) επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, αν και η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Ρώμη, στην Περούτζια ακόμα και στη Βενετία.



Οι εικόνες που έρχονται από τις πληγείσες περιοχές είναι συγκλονιστικές.
Δεκάδες κτήρια, εκκλησίες και μνημεία έχουν καταρρεύσει, δρόμοι έχουν αποκοπεί από κατολισθήσεις, γέφυρες έχουν καταρρεύσει, την ώρα που εκτιμάται ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Sergio Pirozzi, δήμαρχος του Amatrice δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».





«Οι ζημιές είναι σοβαρές.
Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια.
Έχει σημειωθεί κατολίσθηση και η γέφυρα έχει πιθανόν καταρρεύσει.
Οι δρόμοι μέσα και έξω από το χωριό έχουν κοπεί.
Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια» υποστήριξε ο Perozzi, ο οποίος χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας δηλώνουν ότι κατέρρευσαν κατοικημένα κτίρια, μιλούν για σεισμό ανάλογο με εκείνον στην L'Aquila, το 2009 και κάνουν λόγο για σοβαρή κατάσταση.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρεται ότι έχουν ήδη μεταβεί στις πληγείσες περιοχές σωστικά συνεργεία, τα οποία έχουν αρχίσει τις προσπάθειες για την ανεύρεση και την ανάσυρση επιζώντων.
Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στην πόλη Amatrice, όπουο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει.
Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα  Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος.
Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε την πόλη L'Aquila το 2009 άφησε πίσω της περισσότερους από 300 νεκρούς.



Photo published for Φονικός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία - Δήμαρχος Αματρίτσε: «Tο μισό χωριό δεν...

Χουλιάρας (σεισμολόγος): Νωρίς να πούμε εάν τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία ήταν ο κύριος σεισμός

Την θέση ότι είναι νωρίς να πούμε εάν τα 6,2 Ρίχτερ που χτύπησαν την κεντρική Ιταλία σήμερα τα ξημερώματα ήταν ο κύριος σεισμός διατύπωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χουλιάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού.
"Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός .
Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε ο κ.Χουλιάρας, επισημαίνοντας ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.
Από την πλευρά του ο ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές.
Ωστόσο ο κ.Λέκκας απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Σκορδίλης (ΑΠΘ): Ο σεισμός στην Ιταλία δεν μπορεί να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα

Ο σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα υποστήριξε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.
«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο σεισμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος για να προκαλέσει διέγερση.
Είναι 850 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ένας σεισμός.
Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης.
«Οι σεισμοί που γίνονται στις γύρω χώρες μας κρατούν σε εγρήγορση.
Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα, σε σχέση με την Ιταλία έχουμε πιο υψηλή σεισμικότητα στην Ελλάδα.
Τέτοιοι σεισμοί θα πρέπει να αποτελούν αφορμή προβληματισμού για να βελτιώσουμε την αντισεισμική μας πολιτική» είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.




Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα του σεισμού στην Ιταλία – Συλλυπητήριο μήνυμα Παυλόπουλου

Συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με αφορμή το φονικό σεισμό που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
«Βαθιά συγκινημένος από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στις περιφέρειες της Λάτσιο και της Ούμπρια, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών, θα ήθελα να σας εκφράσω, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» αναφέρει στο μήνυμα του ο κ.Παυλόπουλος.
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες που άφησε πίσω του ο σεισμός.
«Η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν 'Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό.
Ενημερώνουμε επίσης τους 'Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Lazio για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

(πρώτη ενημέρωση 24 Αυγούστου 2016, 08:04)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης