Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βασικός στόχος της επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης στα σύνορα

tags :
Βασικός στόχος της επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης στα σύνορα
Τούρκοι διεθνολόγοι επισημαίνουν, ότι στην περιοχή που επιχειρεί ο τουρκικός στρατός, οι δυνάμεις του ISIS είναι ελάχιστες.
Βασικός στόχος της επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία είναι να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της των δύο χωρών, δηλαδή σε μια ζώνη από το Ιράκ μέχρι την Αντιόχεια της Τουρκίας, υπογραμμίζουν σήμερα (25/8) σε δηλώσεις τους Τούρκοι διεθνολόγοι.
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση του Τούρκου διεθνολόγου Ιλτέρ Τουράν, ότι "εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις της Κύπρου το 1974 και της Κορέας το 1950, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής".
Ο διεθνολόγος Μπεχλούλ Οζκάν θεωρεί από την πλευρά του, ότι "μπορεί η επιχείρηση να φαίνεται ότι γίνεται εναντίον του ISIS, όμως η οργάνωση αυτή διέθετε μηδαμινή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή αυτή".
Υπογραμμίζει δε, ότι "δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS, το οποίο εξ άλλου βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή" και προσθέτει ότι "πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση εναντίον του ISIS".
Καταλήγει δε αναφέροντας, ότι "η απάντηση είναι, ότι μόλις τώρα το PYD μετακινήθηκε προς δυσμάς του Ευφράτη" και "η μετακίνηση αυτή πρακτικά ισοδυναμεί με την απελευθέρωση της πόλης Μάμπιτζ από τους Κούρδους".
Ο Σύρος δημοσιογράφος με καταγωγή μάλιστα από την Τζαραμπλούς, Χούσνι Μάχλι, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Τουρκία, σημειώνει ότι "δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση" καθώς όπως σημειώνει "το ISIS διέθετε στη Τζαραμπλούς περίπου 200-300 άντρες".
Προσθέτει δε, ότι "η Τζαραμπλούς είχε πληθυσμό 10.000 και το 90% αυτού του πληθυσμού, όταν τον Ιούλιο του 2012 κατέλαβε την πόλη το ISIS, είχε μετακινηθεί προς το Χαλέπι και το Γκαζιάντεπ".
Καταλήγοντας τονίζει ότι "υπό αυτή την έννοια δεν είναι τόσο σημαντική η Τζαραμπλούς" και προσθέτει ότι "η επιχείρηση είναι ουσιαστικά μήνυμα προς το PYD".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης