Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΥΠΟΙΚ Πορτογαλίας): Μεγάλο βήμα για τις τράπεζες η ανακεφαλαιοποίηση της Caixa Geral

Centeno (ΥΠΟΙΚ Πορτογαλίας): Μεγάλο βήμα για τις τράπεζες η ανακεφαλαιοποίηση της Caixa Geral
Ο Centeno κατέστησε σαφές πως «έχουμε ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό στην Πορτογαλία»
Ως ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Πορτογαλίας χαρακτήρισε το σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της Caixa Geral de Depositos ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Mario Centeno, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο βήμα για τη σταθεροποίηση του πορτογαλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», ενώ συνέχισε, προσθέτοντας πως «αποτελεί ένα ορόσημο στη διαδικασία αυτή και αναμένουμε επιχειρηματικά σχέδια» και σημείωσε πως η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Caixa, αλλά συνολικά για το πορτογαλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το σχέδιο της πορτογαλικής κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν.
Ο Centeno σημείωσε πως για την πορτογαλική κυβέρνηση η σχέση με την Κομισιόν είναι πολύ σημαντική και ότι «δουλεύει πολύ πολύ καλά και συνεχώς βελτιώνεται».
«Στόχος μας είναι μια άκρως εποικοδομητική σχέση με τις Βρυξέλλες», προσέθεσε ο πορτογάλος υπουργός.
Ως προς το ζήτημα που είχε προκύψει με τον προϋπολογισμό, ο Centeno επισήμανε πως τα στοιχεία ως τον Ιούλιο καταδεικνύουν περιορισμό των δημόσιων εξόδων και μεγάλη μείωση του ελλείμματος, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Πορτογαλίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας υπογράμμισε ότι τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται οι δυνατότητες της Πορτογαλίας και ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλά.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο Centeno κατέστησε σαφές πως «έχουμε ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό στην Πορτογαλία», ενώ προσέθεσε, «συνεργαζόμαστε με τα παλιά κόμματα, ο ρόλος του προέδρου είναι πολύ σημαντικός. Πράγματι το πολιτικό σύστημα είναι σταθερό».

Νωρίτερα το BankingNews.gr μετέδιδε:

Την ανακεφαλαιοποίηση της πορτογαλικής Caixa Geral de Depositos με κρατικά κεφάλαια ενέκρινε η Κομισιόν
Στην κατ' αρχήν ανακεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της ιβηρικής χώρας, από πλευράς ενεργητικού, συμφώνησαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Πορτογαλία, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η Πορτογαλία θα διαθέσει έως 2,7 δισ. ευρώ στην κρατική τράπεζα Caixa Geral de Depositos, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας και μία εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Caixa Geral δεσμεύθηκε να εκδώσει ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (subordinated debt) σε ιδιώτες επενδυτές.
Το πορτογαλικό δημόσιο θα μεταβιβάσει, επίσης, τις μετοχές που έχει σε μία θυγατρική εταιρεία της Caixa Geral, την ParCaixa, στην τράπεζα και θα μετατρέψει σε μετοχές ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ από ομόλογα που κατέχει τύπου Cocos (contingent convertible bonds).
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η κρατική ένεση κεφαλαίων στην Caixa Geral δεν θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια.
«Η ανάλυση της Κομισιόν είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με όρους της αγοράς, εφόσον η αναμενόμενη απόδοση για το κράτος είναι επαρκώς υψηλή και αντίστοιχη με ό,τι θα αποδεχόταν ένας ιδιώτης επενδυτής», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η αρχική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τυπικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η κεφαλαιακή αύξηση κατά 2,7 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε αλλαγή του προφίλ του δημόσιου χρέους, αλλά η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της χώρας αξίζει περισσότερο για τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, χθες στη Λισαβόνα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει πώς η κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος στην Caixa Geral θα γίνει φέτος.
Η συμφωνία θα δώσει στην πορτογαλική τράπεζα περισσότερα κεφάλαια για να εκκαθαρίσει τα «κόκκινα» δάνεια.
Η ΕΕ και η Πορτογαλία ελπίζουν ότι αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην αύξηση του δανεισμού προς τις πορτογαλικές επιχειρήσεις.
Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, μέτρα μείωσης των δαπανών και βελτιωμένους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.
Η Caixa Geral ήταν μία από τις πορτογαλικές τράπεζες που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Ωστόσο, με την οικονομία της χώρας να έχει ακόμη δυσκολίες, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειάζεται μία ακόμη ανακεφαλαιοποίησή της. Η τράπεζα έχει 8.300 εργαζόμενους και περισσότερα από 1.200 καταστήματα.
Έχει παρουσία σε 23 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Βραζιλία, η Μοζαμβίκη και η Αγκόλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης