Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Πιο κόντα σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου - Θα ακολουθηθεί πολιτική σταδιακής αύξησης

tags :
Yellen (Fed): Πιο κόντα σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου - Θα ακολουθηθεί πολιτική σταδιακής αύξησης
Ποιοι συμμετέχουν στο συμπόσιο του Jackson Hole - Yellen, Carstens, Coeure και Kuroda μεταξύ των ομιλητών
(upd) Πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πως βρίσκεται η FED, όπως προκύπτει και από την ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole. 
Η τελευταία φορά που η FED είχε προχωρήσει αύξηση των επιτοκίων ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ σήμερα το εύρος των επιτοκίων είναι 0,25%-0,50%. 
Αναλυτικότερα, την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) έγινε πιο ισχυρό, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, διατύπωσε η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, μιλώντας από το Jackson Hole.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ισχυρών επιδόσεων στην αγορά εργασία και των προοπτικών μας για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, εκτιμώ πως η υπόθεση για μια αύξηση του ποσοστού των παρεμβατικών επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες».
Σε κάθε περίπτωση, η Yellen επανέλαβε ότι «φυσικά οι αποφάσεις μας εξαρτώνται από τον βαθμό στον οποίο τα εισερχόμενα δεδομένα θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τις προοπτικές της επιτροπής {της Fed}».
«Η ικανότητά μας να προβλέψουμε πώς τα δολαριακά επιτόκια θα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου είναι αρκετά περιορισμένη, διότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθεί στις όποιες διαταραχές προκύψουν στο μέτωπο της οικονομίας», τόνισε η ίδια.
Η πρόεδρος της Fed προσέθεσε ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται «να πλησιάζει τους στόχους της Federal Reserve για πλήρη απασχόληση και σταθερές τιμές».
Η Yellen δεν αναφέρθηκε στο πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, ωστόσο τα σχόλιά της έρχονται να ενισχύσουν την εκτίμηση όσων αναμένουν σχετική κίνηση εντός του 2016.
Πάντως, η πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι «σταδιακή».
Η Janet Yellen υπογράμμισε την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών πολιτικών για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο εκτιμά πως η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην προώθηση της σταθερής και υγιούς οικονομίας.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankingNews.gr: 

Εκεί αναμένεται να δώσει ένα πρώτα δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι με τα αμερικανικά επιτόκια, μετά τις αντιφατικές δηλώσεις από διάφορους αξιωματούχους της Fed κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Ήδη από τον Μάιο η Yellen είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανεβάσει και πάλι το βασικό επιτόκιο, ενώ είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο, η πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, άνοδος, την οποία μάλιστα οι αναλυτές αποκαλούσαν «τέλος εποχής» για τα μηδενικά επιτόκια και το φθηνό χρήμα.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, τον Ιούλιο, η Yellen δίστασε πάντως να αναλάβει πιο δραστικές πρωτοβουλίες και διατήρησε το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος διακύμανσης 0,25% με 0,50%.
Παρά την άνοδο του Δεκεμβρίου του 2015, τα αμερικανικά επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το 2008, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η χρηματοπιστωτική κρίση, που εξελίχθηκε σε οικονομική κρίση.
Τα δάνεια παραμένουν προσιτά, η εσωτερική ζήτηση ενισχύεται, η κατανάλωση ευνοείται.
Την ίδια στιγμή ωστόσο «τιμωρούνται» οι καταθέτες και όσοι έχουν εναποθέσει σε ιδιωτικά επενδυτικά προϊόντα τις ελπίδες τους για μία καλύτερη σύνταξή.
Η Yellen δεν έχει δώσει ακόμη σαφές στίγμα για τις προθέσεις της, γεγονός που προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές, εκτιμά ο χρηματιστής Πήτερ Τούχμαν.
«Ακόμα και μέσα στην κεντρική τράπεζα υπάρχουν ετερόκλητες απόψεις. Θα πρέπει επιτέλους να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν.
Άλλος λέει ʻνα τα ανεβάσουμε τα επιτόκιαʼ, άλλος λέει ʻόχι, να τα κατεβάσουμεʼ.
Η απόφαση για μία άνοδο των επιτοκίων θα έπρεπε να είναι πολύ απλή…»

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών (ώρες Κάνσας):

Πέμπτη:

8 μ.μ. - Προσέλευση και γεύμα

Παρασκευή

10 π.μ. - Janet Yellen - "Η εργαλειοθήκη της Federal Reserve
10:30 π.μ. - Συζήτηση για την αλλαγή του τοπίου των χρηματοπιστωτικών αγορών, με τους συγγραφείς Darrell Duffie και Arvind Krishnamurthy (Stanford), και τον Minouche Shafik, αναπληρωτή διοικητή της Bank of England
11:55 π.μ. - Συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια με τον συγγραφέα Marvin Goodfriend (Carnegie Mellon), και την Marianne Nessen, επικεφαλής νομισματικής πολιτικής της σουηδικής Riksbank
12:55 μ.μ. - Εναλλακτικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, με τον συγγραφέα Ulrich Bindseil, διευθυντή λειτουργίας αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τους Jean- Pierre Danthine (Paris School of Economics) και Simon Potter, αντιπρόεδρο της Federal Reserve Bank of New York
3 μ.μ. - Γεύμα με τον Christopher Sims (Princeton)
4 μ.μ. - Λήξη πρώτης ημέρας

Κυριακή

10 π.μ. - Συζήτηση για τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τους συγγραφείς Jeremy Stein, Robin Greenwood και Sam Hanson (Harvard), και τον Randall Kroszner (University of Chicago)
11 π.μ. - Συζήτηση για τη δομή των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών με τον Ricardo Reis (Columbia), και τους Laura Veldkamp (New York University)
12:25 μ.μ. - Πάνελ με τη συμμετοχή των Agustin Carstens (διοικητή του Bank of Mexico), Benoit Coeure (μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ) και του Haruhiko Kuroda (διοικητή της Bank of Japan)
2:15 μ.μ. - Γεύμα
4 μ.μ. - Λήξη δεύτερης ημέρας

MarketWatch: Οι επενδυτές αντιμέτωποι με 4 σενάρια ενόψει της ομιλίας της Yellen

Σύμφωνα με το MarketWatch, παρακολουθώντας την αγορά των ομολόγων δεν υπάρχει κάποια προσδοκία για ουσιώδεις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της FED.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τέσσερα σενάρια όσον αφορά στην ομιλία της Yellen.
1. Η Yellen κάνει την έκπληξη με επιθετικά (hawkish) σχόλια και σηματοδοτεί δύο αυξήσεις εντός του 2016.
2. Η Yellen μιλάει με γλώσσα που υποδηλώνει ότι μόνο μία αύξηση μπορεί να συμβεί.
3. Η Yellen σηματοδοτεί ότι δεν θα συμβεί κάποια αύξηση σύντομα
4. Η Yellen υποστηρίζει τον James Bullard (πρόεδρος της FED στο St. Louis, ο οποίος έχει επισημάνει ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το πιθανότερο σενάριο

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MarketWatch, το πιο πιθανό σενάριο είναι το δεύτερο.
Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα αρχίσουν τις αγορές χωρίς να λαμβάνουν τις αποτιμήσεις.

Το χειρότερο σενάριο

Στον αντίποδα, το χειρότερο σενάριο θα ήταν το πρώτο, γιατί κανείς δεν περιμένει να περιμένει επιθετική πολιτική από τη FED.
Σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα πέσει σαν βράχος.
Ωστόσο, εξίσου απίθανο είναι -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το τέταρτο σενάριο, καθώς δεν περιμένει η Yellen να συμφωνήσει με το αφήγημα του Bullard.
Στην περίπτωση, όμως, που το έκανε η αγορά αναμένεται να κινηθεί πολύ επιθετικά (bullish).
Όσον αφορά στο τρίτο σενάριο, το MarketWatch αναφέρει ότι πρόκειται μια πραγματική πιθανότητα, καθώς εάν η Yellen δεν σηματοδοτήσει καμία αύξηση για το άμεσο μέλλον, η αγορά θα είναι εξίσου επιθετική (bullish), αλλά όχι τόσο όσο στο τέταρτο σενάριο.

Deutsche Welle: Η Yellen δεν έχει δώσει ακόμη σαφές στίγμα για τις προθέσεις της

Πράγματι, οι ιθύνοντες της FED κάθονται επιτέλους σε ένα τραπέζι- και τί τραπέζι: στον επιβλητικό ξενώνα του Jackson Hole στην πολιτεία του Γουαιόμινγκ, με υπέροχη θέα στα Rocky Mountains.
Αλλά η απόφαση δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Για την Yellen η «πυξίδα» στην άσκηση νομισματικής πολιτικής είναι ο πληθωρισμός, αλλά μόνο σε συνάρτηση με το ποσοστό ανεργίας: εάν δηλαδή η απασχόληση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά ο πληθωρισμός φτάνει στο 2%, τότε, αλλά μόνο τότε, η αμερικανική οικονομία παραμένει αρκετά ισχυρή, ώστε να μην χρειάζεται την «τονωτική ένεση» του φθηνού χρήματος, θεωρεί η Yellen.
Πολλοί, και ιδιαίτερα οι «παίκτες» της Wall Street, δεν συμφωνούν με αυτήν την τακτική.
Ο χρηματιστής Πήτερ Κόστα υποστηρίζει ότι τα στελέχη της FED «έχουν πλέον εξάρτηση από τα οικονομικά στοιχεία, αλλά τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς, κάθε μήνα.
Πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική πίσω από τα στοιχεία, αλλά δεν τη βλέπω.
Κάνουν διαχείριση και υπερ-ανάλυση, αντί να εφαρμόζουν μία μακρόπνοη στρατηγική».
Κι όμως, στην πραγματικότητα η Wall Street έχει ωφεληθεί από το φθηνό χρήμα τα τελευταία χρόνια.
Οι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ γιατί πολλοί επενδυτές στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε μετοχές, ελλείψει άλλων, πιο επικερδών εναλλακτικών λύσεων.
Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι μία άνοδος επιτοκίων θα προκαλούσε πραγματικό χάος στις αγορές, ίσως και να αποκάλυπτε μία χρηματιστηριακή φούσκα σε εξέλιξη.
Για όλα αυτά τα- ασαφή και αντιφατικά μεταξύ τους- σενάρια, όλοι θα ήθελαν σήμερα από την Yellen μία αχτίδα φωτός.
Θα την έχουν;
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι, για μία ακόμα φορά, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προτιμήσει να κρατήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα- τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της FED τον Σεπτέμβριο.

Royal Bank of Scotland: Η Fed θα παραμείνει σε αναμονή για όλο το 2016

Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, οι επενδυτές φοβούνται έναν επιθετικό τόνο, που θα θέσεις τις βάσεις για μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων το 2016.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτό το φόρουμ έχει περισσότερο ακαδημαϊκή υφή, εξετάζοντας πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική και δεν χρησιμοποιείται για να δοθεί ένα σήμερα για τη βραχυπρόθεσμη πολιτική.
Πρόσφατα, ορισμένοι αξιωματούχοι της FED έχουν μιλήσει δημοσίως για τις προοπτικές στη νομισματική πολιτική σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Επιπλέον, εναλλακτικές προσεγγίσεις στην πολιτική, όπως ένας υψηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό, η στόχευση με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ, ή η χρήση αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών έχουν βγει στην επιφάνεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με την RBS όλα αυτά θα μπορούσαν να τεθούν επί τάπητος στο Jackson Hole ως πιθανά μέτρα σε ένα πιο συνετό μελλοντικό σχεδιασμό της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Όπως αναφέρει η RBS, ενώ μια αλλαγή στην προσέγγισης πολιτικής είναι μακριά προς το παρόν, κάθε θεωρητική συζήτηση στο Jackson Hole για το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον είναι πιθανό να είναι ήπια (dovish).
Τέλος, οι αναλυτές της RBS εξακολουθούν να αναμένουν ότι η FED θα παραμείνει σε αναμονή για όλο το 2016.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ακόμη και αν η FED αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή εντός του 2016, οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πιο επιθετικής δράσης για τα επιτόκια.

JP Morgan: Η αγορά θα απογοητευτεί από τη Janet Yellen

Την πεποίθηση της ότι ματαίως περιμένουν οι επενδυτές από την πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, να δώσει στοιχεία για το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια της, εξέφρασε σε συνέντευξή της στο CNBC το στέλεχος της JP Morgan, Priscilla Hancock.
"Η αγορά ελπίζει, ότι πρόκειται να μας δώσει διευκρινίσεις, όχι μόνο για μακροπρόθεσμες νομισματικές πολιτικές, αλλά και κάποια σαφήνεια σχετικά με την τρέχουσα νομισματική πολιτική" είπε, για να προσθέσει ότι "ωστόσο είναι πιθανό, ότι η αγορά πρόκειται να απογοητευτεί".
Τόνισε δε, ότι "θα ήταν φρόνιμο, να μην περιμένουμε πάρα πολλά από την Janet την Παρασκευή".
Οι επενδυτές περιμένουν στην επικείμενη διάσκεψη την Παρασκευή στο Jackson Hole όπου θα μιλήσει η Janet Yellen, να δώσει κάποια συγκεκριμένη εικόνα, ως προς το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Fed.
Ωστόσο, η Hancock πιστεύει ακράδαντα, ότι η προσέγγιση της Yellen θα είναι εξαιρετικά προσεκτική και ότι θα συνεχίσει να επικεντρωνεται σε μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του κινδύνου και των συνολικών νομισματικών συνθηκών.
Σύμφωνα με την Hancock, η JP Morgan προβλέπει, ότι αν πρόκειται να γίνει κάποια αύξηση των επιτοκίων της Fed, αυτή θα έρθει τον Δεκέμβριο, επικαλούμενη τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και τον χαμηλό πληθωρισμό.
Ακόμη, η JP Morgan προβλέπει ότι θα συνεχιστεί το εξαιρετικά στενό εύρος διαπραγμάτευσης για τις αποδόσεις, ανεξάρτητα από τα θετικά οικονομικά στοιχεία, καθώς η αγορά παραμένει επιφυλακτική.

Saxo Bank: Είναι η επικεφαλής Janet Yellen έτοιμη να υποβιβάσει τον ρόλο της Fed;

Η μακρόχρονη εμμονή των μέσω ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα και τον χρόνο πραγματοποίησης της επόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ξεθυμάνει εδώ και καιρό, και έχει μετατραπεί στο ερώτημα αν η Fed θα προχωρήσει τελικά σε μία και μόνο αύξηση τους επόμενους 12-18 μήνες ή όχι.
Καθώς η μόνη αβεβαιότητα για την πολιτική της Fed που επηρεάζει τις σχετικές προσδοκίες της αγοράς είναι αυτές οι αδιάφορες 25 μονάδες βάσης, οι κινήσεις στην αγορά νομισμάτων συνεχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους, με μόνη την ψήφο για το Brexit και την επακόλουθη αδυναμία της στερλίνας να αποδεικνύουν ότι ο τομέας των συναλλαγματικών ισοτιμιών εξακολουθεί να έχει κάποια ζωή.
Σύμφωνα με τον John Hardy,  Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank, την προσεχή Παρασκευή, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θα μιλήσει στο ετήσιο Συμπόσιο του Jackson Hole, στο Κάνσας Σίτι – ένα ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός για τη Fed.
Είναι μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε τις σκέψεις της πιο σημαντικής εκπροσώπου κεντρικής τράπεζας στον κόσμο σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές υπό ένα ευρύτερο πρίσμα και να απομακρύνουμε για λίγο τη βραχυπρόθεσμης σημασίας έμφαση από το αν και το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Η ανυπομονησία για τη συγκεκριμένη ομιλία δεν αυξάνεται μόνο από την ξεκάθαρη διαφωνία των στελεχών της Fed σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι άλλης μιας αύξησης επιτοκίων, αλλά και από τις νέες υπόνοιες ότι ορισμένοι από αυτούς δεν είναι πεπεισμένοι ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική που ακολουθείται είναι κατάλληλη για όσα επιφυλάσσει το μέλλον για την αμερικανική οικονομία.
Αρχικά, ο Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams –βασικός υφιστάμενος της Janet Yellen όταν η ίδια διατελούσε Πρόεδρος σε αυτή την θέση– δημοσίευσε μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι το φυσικό επιτόκιο είναι πλέον πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο το επίσημο επιτόκιο να κινείται κοντά ή κάτω από το μηδέν, καθώς και ότι καιροφυλακτούν υφέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, ακριβώς επειδή η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί εξίσου δυναμικά όπως στο παρελθόν.
Η έκθεση του John Williams προτείνει τη λήψη δημοσιονομικών και άλλων μέτρων (όπως τον στόχο ονομαστικού ΑΕΠ, ουσιαστικά, δηλαδή, την εκτύπωση χρήματος για την επίτευξη ονομαστικής, αν όχι πραγματικής ανάπτυξης) για να αποφευχθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.
Ομοίως, ο Αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, σε ομιλία που πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο έκλεισε διερωτώμενος κατά πόσο η νομισματική πολιτική που ακολουθείται αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, με το οποίο η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγικότητας.
Ο ίδιος αντιπρότεινε τις «αποτελεσματικές δημοσιονομικές και ρυθμιστικές πολιτικές» ως μια πιο παραγωγική επιλογή.
Όλα αυτά διαμορφώνουν μια ιδιόρρυθμη εικόνα, κυρίως διότι ο Stanley Fischer αποτελεί έντονο επικριτή της Fed και ο John Williams είχε στενή συνεργασία με τη Janet Yellen, όταν η ίδια βρισκόταν στη Fed του Σαν Φρανσίσκο.
Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκαλεί η πρόσφατη επιθετική ομιλία του διακεκριμένου προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, ο οποίος υποστήριξε την αναγκαιότητα νέων αυξήσεων στα επιτόκια – χωρίς να ξεχνάμε, επίσης, και την ομιλία του  John Williams, στη Fed του Σαν Φρανσίσκο.
Θα προβεί, όμως, σε κάποια κίνηση η ίδια η Janet Yellen, αυτή την Παρασκευή;
Από τις αρχές του 2014, όταν ανέλαβε τα ηνία της Fed, ακολουθεί πολύ προσεκτικά βήματα.
Μια ενδεχόμενη μετακίνηση της Fed σε θέματα μακροπρόθεσμης πολιτικής θα αντιμετωπιστεί, άραγε, από την αγορά ως ήπια ή ως επιθετική στάση; Από τη μια πλευρά, η παραδοχή ότι η Fed κινείται σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η ανάπτυξη απειλείται, είναι ήπια, καθώς υποδεικνύει μια Fed, η οποία δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού χωρίς να προηγηθούν γενναία δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός αυτό θα μείωνε, επίσης, την αντίδραση μέρους της αγοράς στα νέα οικονομικά στοιχεία.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε αναφορά σε κάποια αύξηση επιτοκίων βραχυπρόθεσμα είναι επιθετική, καθώς η αγορά θεωρεί απίθανο η Fed να πραγματοποιήσει περισσότερες από μία αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες.
Είναι, άραγε, πιθανό η Fed να προχωρήσει άμεσα σε δύο αυξήσεις επιτοκίων και στη συνέχεια να στραφεί στη νέα Προεδρεία και στο Κογκρέσο, τον επόμενο χρόνο, λέγοντας τους «η σειρά σας»;
Ουσιαστικά, η Janet Yellen της Fed πιθανά να είναι έτοιμη να προκαλέσει η ίδια τον υποβιβασμό της θέσης της - μετά τον Greenspan και τον Bernanke, που το έπαιξαν  κυρίαρχοι του σύμπαντος για περισσότερο από 25 χρόνια– τονίζοντας την αδυναμία της να παρέχει όσα χρειάζεται η οικονομία μακροπρόθεσμα.
Εάν η Fed ετοιμάζεται όντως να κάνει αυτή τη μακροπρόθεσμη μεταστροφή πολιτικής, έχοντας βαρεθεί πια τις επικρίσεις, το διακύβευμα είναι υψηλό.
Η ενδιαφέρουσα ρητορική αυτής της Παρασκευής, εφόσον υπάρξει, θα κρυφτεί αναπόφευκτα σε επιφυλακτικά διατυπωμένες φράσεις ή σε πλάγιους υπαινιγμούς. Εάν, όμως, υπάρξει τελικά κάποιο μήνυμα, όσο έμμεσο και αν είναι αυτό, η επίδραση ενδέχεται να είναι αρκετά έντονη σε μια αγορά νομισμάτων που είναι απεγνωσμένη για νέες εξελίξεις.

Δύσπιστοι οι επενδυτές σύμφωνα με το Reuters

Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, μπορεί να δυσκολευτεί σύμφωνα με το Reuters να πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι μπορεί να αυξηθούν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τουλάχιστον μία φορά το 2016.
Και πώς να μην δυσπιστούν οι επενδυτές, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι το 2016 ξεκίνησε με την δέσμευση της Fed, πως θα γίνουν τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους.
Πάντως, όλοι περιμένουν την εναρκτήρια ομιλία της Yellen στο παγκόσμιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ την Παρασκευή, κατά την οποία παραδοσιακά οι επικεφαλείς της Fed χρησιμοποιούν, για να σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters, ό,τι και να πει η πρόεδρος της Fed την Παρασκευή, οι επενδυτές βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία, δεν δίνουν σχεδόν καμία πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων στις συναντήσεις της Επιτροπής Αγορών της Fed τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο και ίσως αυτή αποφασιστεί κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης