Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες-«μαμούθ» 46 δισ. ευρώ κατέγραψε στο β' τρίμηνο 2016 το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο στον πλανήτη

Απώλειες-«μαμούθ» 46 δισ. ευρώ κατέγραψε στο β' τρίμηνο 2016 το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο στον πλανήτη
Στο τέλος Ιουνίου του 2016, το GPIF τηρούσε το 21% των επενδύσεών του σε ιαπωνικές μετοχές, 39% σε ιαπωνικά ομόλογα, 21% σε ξένες μετοχές και 13% σε ξένα ομόλογα, επί συνολικού χαρτοφυλακίου 1,15 τρισ. ευρώ
Τεράστιες απώλειες 52 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 46 δισ. ευρώ) κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο του πλανήτη, που είναι ιαπωνικό και ονομάζεται Government Pension Investment Fund (GPIF).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, το GPIF έχασε το 3,9% της αξίας του μέσα σε μόλις τρεις μήνες, καθώς στην επίμαχη περίοδο καταγράφηκε μεγάλη πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο του Τόκιο και μεγάλη ενίσχυση του γιέν.
Οι ιαπωνικές χρηματιστηριακές εξελίξεις «εξαφάνισαν» τις υπεραξίες 4,1 τρισ. γιέν (περίπου 36 δισ. ευρώ) που είχε καταγράψει το GPIF στο εξάμηνο Οκτώβριος 2015 - Μάρτιος 2016, δηλαδή στο εξάμηνο που ξεκίνησε όταν αποφάσισε να επενδύσει τα μισά του κεφάλαια σε μετοχές, μακριά από τα ομόλογα, λόγω της διατάραξης της ομολογιακής αγοράς από τα χαμηλά και αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια.
Έτσι, η περιουσία του GPIF στο τέλος Ιουνίου του 2016 είχε μειωθεί στα 129,7 τρισ. γιέν ή σε περίπου 1,15 τρισ. ευρώ, μετά και από τις απώλειες επιπλέον 47 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές της ιαπωνικής τραπέζης Sumitomo Mitsui Trust Bank, οι μεταβολές στην αξία των επενδύσεων του GPIF αποτελούν φυσική συνέπεια της μεταβλητότητας αυτών και τελικά δεν υπάρχει κανένας λόγος η GPIF να αλλάξει επενδυτική στρατηγική (υπέρ των μετοχών, κατά των ομολόγων), καθώς θεωρείται λάθος η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση των επενδυτικών αποδόσεων του κολοσσιαίου Ταμείου.
«Επενδύουμε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 ο πρόεδρος του GPIF, Norihiro Takahashi, με όση ψυχραιμία μπορούσε να συγκεντρώσει μετά τις γιγαντιαίες οικονομικές απώλειες που συνοδεύουν τη διοίκησή του.
Όπως είπε, το Ταμείο θα ενισχύσει τον τομέα διαχείρισης κινδύνου του, ενώ συνεχίζει να προσλαμβάνει ειδικούς.
Στο τέλος Ιουνίου του 2016, το GPIF τηρούσε το 21% των επενδύσεών του σε ιαπωνικές μετοχές, 39% σε ιαπωνικά ομόλογα, 21% σε ξένες μετοχές και 13% σε ξένα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης