Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το colpo grosso του Erdogan η εισβολή στη Συρία - Το δίλλημα που έβαλε στις ΗΠΑ

Το colpo grosso του Erdogan η εισβολή στη Συρία - Το δίλλημα που έβαλε στις ΗΠΑ
Αν η Τουρκία αδυνατεί να βρει μια ειρηνική επίλυση στο κουρδικό πρόβλημα της ενώ θέλει να κρατήσει τους Κούρδους στη Συρία από την υπαρξιακή απειλή, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του ισλαμικού κράτους
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πώς μια χώρα που πρόσφατα επέζησε από μια αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος και πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις θα μπορούσε να ξεκινήσει μια στρατιωτική εισβολή κατά της γειτονικής της χώρας Ωστόσο, αυτό είναι ακριβώς που έχει κάνει η Τουρκία, διαπιστώνει νέα ανάλυση των New York Times.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η Τουρκία έστειλε άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, σε μια συντονισμένη κίνηση που υποστηρίχθηκε από τη Δύση.
Εισέβαλλε στην πόλη Jarabulus, ένα από τα τελευταία προπύργια του ισλαμικού κράτους στα τουρκικά σύνορα.
Αλλά οι επιχειρήσεις φαίνεται να στοχεύουν περισσότερο στη συγκράτηση των εδαφικών φιλοδοξιών των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία βλέπει ως κύριο εχθρό της στη Συρία.
Η Τουρκία βλέπει τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή, την Y.P.G., ως σύμμαχο του Κουρδικού κόμματος στη χώρα, δηλαδή μια μαχητική ομάδα που έκανε πόλεμο στο τουρκικό κράτος επί δεκαετίες.
Είναι αλήθεια ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο ομάδων είναι στενοί.
Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, η Y.P.G. έχει γίνει ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον εναντίον του ισλαμικού κράτους στο έδαφος της Συρίας.
Η Τουρκία ανησυχεί, όπως έκαναν και οι Κούρδοι, που υποστηρίζονται από την αμερικανική αεροπορική κάλυψη, για την επέκταση προς τα δυτικά του Ισλαμικού Κράτους.
Αυτή θα μπορούσαν να δημιουργήσει ένα διάδρομο κατά μήκος των τουρκικών συνόρων που εκτείνεται από το Ιράκ μέχρι τη Μεσόγειο.
Ενός διαδρόμου που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων στην Τουρκία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν τη συνεργασία τους με την Y.P.G.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο υποστήριξαν την προσπάθεια της Τουρκίας στη Συρία, αλλά έκαναν μια ασυνήθιστη δημόσια καταγγελία κατά της Y.P.G. κατά την ημέρα της επέμβασης.
Ο αντιπρόεδρος Joseph R. Biden Jr, ο οποίος επισκέφτηκε την Τουρκία την Τετάρτη, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν την υποστήριξή τους στους Κούρδους αν δεν ικανοποιήσουν τις τουρκικές απαιτήσεις και αποσυρθούν στην περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Η κίνηση αυτή των Αμερικανών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης πάνω στις τουρκικές απαιτήσεις για έκδοση του Fethullah Gulen, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για ενορχήστρωση του πραξικοπήματος.
Η εγκατάλειψη όμως των Κούρδων και η ενθάρρυνση των επιδρομών της Τουρκίας στη Συρία θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιπλέξει τη θέση των ΗΠΑ εναντίον του ισλαμικού κράτους.
Η κίνηση της Τουρκίας στη Συρία φέρει σοβαρό κίνδυνο, εκτιμούν οι New York Times.
Η Τουρκία δεν είναι πιθανό να αποχωρήσει αν το Y.P.G. δεν υποχωρήσει προς τα ανατολικά του Ευφράτη.
Εάν οι Κούρδοι δεν κάνουν πίσω, υπάρχει η πραγματική πιθανότητα μιας σοβαρής σύγκρουσης μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων της Ουάσιγκτον.
Η κουρδική πολιτοφυλακή παραμένει το καλύτερο στοίχημά της Ουάσιγκτον στο έδαφος.
Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό τους, οι μαχητές που υποστηρίζονται από τη Δύση είναι απίθανο να παραμείνουν στο έδαφος.
Επίσης, με μειωμένη την ικανότητα της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας μπορεί να μην είναι σε θέση να κυριαρχήσει.
Στον απόηχο του πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση έχει εκκαθαριστεί χιλιάδες στρατιωτικού προσωπικού, αφήνοντας το σώμα ασθενέστερο και πιο... διχασμένο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τώρα ένα δίλημμα: Από τη μια πλευρά, χρειάζονται συνεχή πρόσβαση στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ένα κομβικό σημείο στην εκστρατεία κατά του ισλαμικού κράτους.
Ως εκ τούτου, πρέπει να στηρίξουν την Τουρκία κόντρα στους μαχητές του ISIS.
Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πείσουν τους Κούρδους της Συρίας να συνεχίσουν να μάχονται τις δυνάμεις του ισλαμικού κράτους στη Συρία.
Για να βγει από αυτό το δίλημμα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση για την επιστροφή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, οι οποίες κατέρρευσαν το περασμένο καλοκαίρι.
Αν η Τουρκία αδυνατεί να βρει μια ειρηνική επίλυση στο κουρδικό πρόβλημα της ενώ θέλει να κρατήσει τους Κούρδους στη Συρία από την υπαρξιακή απειλή, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του ισλαμικού κράτους.
Για να αναγκάσει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους του, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσφέρουν κάτι.
Και αυτό δεν είναι άλλο από την άμεση έκδοση του Gulen.
Αυτό θα είναι δύσκολο, αναφέρουν οι New York Times.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προσφέρουν στην Τουρκία μια στενότερη στρατιωτική συνεργασία.
Η Άγκυρα από καιρό ήθελε να αγοράσει τα ένοπλα drones Predator από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έχει αντίρρηση το Κογκρέσο.
Ως εκ τούτου, η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον για την αμυντική τεχνολογία.
Σε στενή συνεργασία με την Τουρκία για τα ζητήματα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διευκολύνουν μερικές από ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας και να δείξουν στην τουρκική κυβέρνηση ότι έχουν δεσμευτεί για την ασφάλειά της.
Αυτό μπορεί να παρέχει στην Ουάσιγκτον τη δύναμη να πείσει την Άγκυρα να κάνει ένα βήμα για την επίλυση κουρδικού ζητήματος.
Επίσης, θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να επικεντρωθούν στην μεγαλύτερη ανησυχία: την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης