Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Fed αναζητά νέα εργαλεία χάραξης πολιτικής πέρα από τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει μία μελλοντική ύφεση

tags :
Reuters: Η Fed αναζητά νέα εργαλεία χάραξης πολιτικής πέρα από τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει μία μελλοντική ύφεση
Η αύξηση του στόχου του πληθωρισμού και η αγορά και μη κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ήταν δύο από αυτά τα εργαλεία
Oι φορείς χάραξης πολιτικής της Fed έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά ήδη αναζητούν νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την επόμενη ύφεση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μία σταθερή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύει το ενδεχόμενο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων μετά τον Δεκέμβριο του 2015, επισήμανε πρόσφατα η Janet Yellen σε συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ.
Αρκετοί ομόλογοί της υποστηρίζουν ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να γίνει και τον επόμενο μήνα, εφόσον η οικονομία πάει καλά.
Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι λίγο ή, πολύ μακριά από τις προσπάθειες κεντρικής τράπεζας να ισορροπήσει ανάμεσα στον πόθο της να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την ανησυχία της μήπως υπερθερμάνει την οικονομία.
Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed υποστήριξαν στην πρόσφατη τριήμερη συνεδρίαση ότι θέλουν να βρουν και άλλα εργαλεία στην πορεία, όπως η αύξηση του στόχου του πληθωρισμού ή, οι αγορές μη κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σαν το εταιρικό χρέος.
Τέτοιες ιδέες μπορεί να τεστάρουν τα όρια της πολιτικής ευελιξίας και κάποιες ίσως χρειαστούν και έγκριση από το Κογκρέσο.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Fed πιστεύουν ότι αυτά τα νέα εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμα σε μία περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και είναι πεπεισμένοι ότι η κατάλληλη στιγμή έχει φτάσει.
«Η κεντρική τραπεζική είναι ένας γενναίος νέος κόσμος» είπε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Dennis Lockhart σε μία συνέντευξη στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη Fed είναι ο ισολογισμός 4,5 τρισ. δολ., που είχε χτιστεί με την αγορά ομολόγων για να αντιμετωπιστεί η ύφεση του 2007-09, αλλά επικρίθηκε από πολλούς βουλευτές.
Τη στιγμή που πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ότι πρέπει να μειωθούν τα ομόλογα που έχει η Fed στην κατοχή της, ο Lockhart υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτά.
«Ο μεγάλος ισολογισμός είναι ένα γεγονός και κάτι βασικό στην εργαλειοθήκη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξιωματούχοι θέλουν να συρρικνωθεί σταδιακά ο ισολογισμός, μία διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια και δεν θα αρχίσει μέχρι η αύξηση των επιτοκίων να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας θα ήταν χαρούμενος αν αυτό γινόταν πραγματικότητα ή, τουλάχιστον εγώ θα ήμουν» είπε ο Simon Potter από τη Fed της Νέας Υόρκης.
Η Yellen στην ομιλία της υποστήριξε ότι οι ισολογισμοί θα διογκωθούν και πάλι σε μελλοντικές υφέσεις, καθώς η Fed θα προσπαθεί να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία για να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Στη συνεδρίαση έγιναν κι άλλες «εξωτικές» προτάσεις, όπως να αγοράσει η Fed βραχυπρόθεσμο χρέος και να καταργήσει τα μετρητά για να χρεώνει αρνητικά επιτόκια.   
Αρκετές από αυτές τις ριζοσπαστικές προτάσεις περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη της νομισματικής πολιτικής και την εστίαση στην αποφυγή ελλειμμάτων – δαπανών, αλλά θεωρήθηκαν ουτοπικές.
Αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής, ανάμεσά τους και η Yellen, θεωρούν ότι τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η Fed για να αντιμετωπίσει την προηγούμενη κρίση, όπως η μείωση των επιτοκίων και η αγορά ομολόγων, είναι τα κατάλληλα.
Η Yellen είπε, πάντως, ότι οι μελλοντικοί φορείς χάραξης πολιτικής μπορεί να βρουν κάποια πρόσθετα εργαλεία, όπως η αγορά μίας ευρύτερης γκάμας περιουσιακών στοιχείων ή, η αύξηση του στόχου του προϋπολογισμού.
Επισήμανε επίσης την πιθανότητα να γίνει στόχος ο μέσος όρος των τιμών στην οικονομία και όχι ο ρυθμός αύξησής τους.
Στα δυνητικά νέα εργαλεία δεν συμπεριλαμβάνει, πάντως, τα αρνητικά επιτόκια, μία ιδέα που έχουν επικαλεστεί αρκετοί αξιωματούχοι της Fed.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Fed δεν ψάχνει στην παρούσα φάση για πρόσθετα εργαλεία, αλλά οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση υποστήριξαν ότι αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη.
«Βλέπουμε ήδη πώς θα λειτουργούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν πριν την κρίση» είπε με νόημα ο Lockhart.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης