Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shell: Μέχρι το β' εξάμηνο 2017 η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου με άνοδο τιμών

Shell: Μέχρι το β' εξάμηνο 2017 η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου με άνοδο τιμών
Είναι ιδιαίτερα πιθανή η αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως της παραγωγής της Λιβύης και της Νιγηρίας στην προσεχή περίοδο
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να αποκατασταθεί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στη διεθνή αγορά πετρελαίου και να αυξηθούν εκ νέου οι τιμές του, με την υπερ-παραγωγή «μαύρου χρυσού» να συνεχίσει να την χαρακτηρίζει και να «ευθύνεται» για την καθίζηση των τιμών έως και κατά 70% από το 2014.
Αυτό ανέφερε την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής σύμβουλος ενέργειας του πετρελαϊκού κολοσσού Shell, Wim Thomas, σύμφωνα με τον οποίο είναι ιδιαίτερα πιθανή η αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως της παραγωγής της Λιβύης και της Νιγηρίας στην προσεχή περίοδο, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το πραγματικό επίπεδο παραγωγής του Ιράν και του Ιράκ.
Για τον Thomas, το πλέον αισιόδοξο σενάριο για την αγορά πετρελαίου θα ήταν η έναρξη εντός του 2016 της σταδιακής απορρόφησης των τεραστίων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί παγκοσμίως, όμως η Shell εμφανίζεται έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια.
Σε κάθε περίπτωση, η σχετική διαδικασία αποκατάστασης της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Ο επικεφαλής σύμβουλος ενέργειας της Shell αναγνωρίζει τρεις πιθανές εξελίξεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις υφιστάμενες ισορροπίες στο πετρέλαιο και να προκαλέσουν ταχύτερη άνοδο της τιμής του: α) Αύξηση της ζήτησης από «ενεργειακά πεινασμένες» χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, β) Ο βαθμός ευελιξίας και αντοχής των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ απέναντι στις χαμηλές τιμές και γ) Ενδεχόμενη συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των μελών του πετρελαϊκού καρτέλ OPEC, με τρίτες πετρελαιο-παραγωγικές χώρες όπως η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης