Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Σε αυτή τη χώρα καταγράφεται ανάπτυξη εδώ και 25 συναπτά έτη

CNN Money: Σε αυτή τη χώρα καταγράφεται ανάπτυξη εδώ και 25 συναπτά έτη
Τελευταία φορά που βίωσε ύφεση η Αυστραλία, η Σοβιετική Ένωση ήταν ακόμα χώρα
Στη χώρα που εδώ και 25 συναπτά έτη καταγράφει ανάπτυξη επικεντρώνεται σε σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με δημοσίευμά του το CNN Money: Στην Αυστραλία.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, από το β’ εξάμηνο του 1991, τίποτα δεν έχει μπει εμπόδιο στην οικονομία της χώρας, που κατάφερε να μείνει σχεδόν ανεπηρέαστη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και άλλα άσχημα σοκ.
Με βάση τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2016, η αυστραλιανή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, με τη χώρα να μην έχει αντιμετωπίσει ύφεση εδώ και 25 συναπτά έτη.
Η Σοβιετική Ένωση ήταν ακόμα χώρα, την τελευταία φορά που η Αυστραλία κατέγραψε ύφεση, αναφέρει το CNN Money.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό, η Αυστραλία είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν έχει σημειώσει δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας της -τεχνική ερμηνεία της ύφεσης- για αυτή την περίοδο.
Θετικά για τη χώρα λειτούργησε η έκρηξη στα εμπορεύματα, που τροφοδοτήθηκε από την ακόρεστη ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες.
«Το εξαιρετικό ιστορικό της Αυστραλίας, που τα τελευταία 25 χρόνια βλέπει το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται χωρίς ύφεση, είναι παράλληλο με το εξαιρετικό ιστορικό δυναμικής ανάπτυξης της Κίνας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS-Markit, Rajiv Biswas.
Εντούτοις, προειδοποιεί το CNN Money, η Αυστραλία δε μπορεί να βασιστεί πλέον στο «σκάβω το έδαφος και φορτώνω σε ένα πλοίο ό,τι βρω».
Η οικονομία της Κίνας σήμερα αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταρρεύσει από την ακμή τους, λίγα χρόνια νωρίτερα.
Οι επενδύσεις στον τεράστιο τομέα των ορυχείων της Αυστραλίας έχουν υποχωρήσει, ωστόσο άλλοι τομείς, όπως η κατασκευή κατοικιών και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αντισταθμίσει την πτώση, αναφέρουν οικονομολόγοι.
Αλλά και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει παίξει το ρόλο της, μειώνοντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Η βουτιά στο δολάριο Αυστραλίας έχει βοηθήσει τις εξαγωγές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και έχει προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση έχει επίσης βάλει το χεράκι της: Στο τελευταίο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήρθη από μια απότομη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
Παρά τις κάποιες προειδοποιήσεις για τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, η οικονομία της Αυστραλίας δεν αναμένεται γενικά να «γλιστρήσει» σύντομα.
«Η ύφεση στα επόμενα λίγα χρόνια, φαίνεται απίθανη», εκτός αν υπάρξει μια συντριβή στην οικονομία της Κίνας ή στην αγορά κατοικιών της Αυστραλίας, δήλωσε ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης