Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και η Moody's υποβάθμισε την Τουρκία - Είναι ακατάλληλη για επενδύσεις λόγω πραξικοπήματος

Και η Moody's υποβάθμισε την Τουρκία - Είναι ακατάλληλη για επενδύσεις λόγω πραξικοπήματος
Ο οίκος Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει την Τουρκία κατά δύο μονάδες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε ο οίκος Moody's που υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στην κατηγορία του «ακατάλληλου για επένδυση», επικαλούμενος τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Ο οίκος, που έριξε την Τουρκία από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, διατηρεί πάντως «σταθερή» την προοπτική της χώρας, σημειώνοντας ότι η «ευέλικτη» οικονομία της και τα ισχυρά φορολογικά έσοδά της εξισορροπούν τις πιέσεις που δέχεται το ισοζύγιο πληρωμών της.
Ο οίκος Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει την Τουρκία κατά δύο μονάδες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Fitch θα ανακοινώσει τις δικές του εκτιμήσεις στις αρχές του 2017.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan είχε επικρίνει το καλοκαίρι τους οίκους αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι αξιολογήσεις τους έχουν πολιτικά κίνητρα.
Κατηγόρησε μάλιστα τον S&P ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Nuredin Janicli, σχολιάζοντας την απόφαση του Moody's είπε ότι ο οίκος αγνόησε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη.
«Παρά τους παγκόσμιους και περιφερειακούς κινδύνους, ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο Moody's αναμένει ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 5,5% που ήταν κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας.
«Οι ευρείας κλίμακας διαθεσιμότητες στον δημόσιο τομέα προκαλούν αμφιβολίες για την ικανότητα των θεσμών χάραξης πολιτικής να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο τόσο στον νομοθετικό τομέα όσο και στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», σχολίασε ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης