Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος στο Χαλέπι

Reuters: Οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος  στο Χαλέπι
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για μία νέα εκεχειρία
O συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του κέρδισαν έδαφος στο βόρειο Χαλέπι το Σάββατο 24/9, σφίγγοντας την πολιορκία στο ανατολικό μέρος της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η κατάληψη του στρατοπέδου Handarat λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της επίθεσης που ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση την Πέμπτη 22/9.
Οι κάτοικοι της περιοχής που ελέγχουν οι αντάρτες, δήλωσαν ότι είδαν πολλά μαχητικά αεροπλάνα και μία δύναμη πυρός άνευ προηγουμένου.
Η προέλαση του Σαββάτου που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του καταυλισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είχε ως στόχο τον έλεγχο των κύριων δρόμων μέσα στο Χαλέπι.
To Handarat ήταν για χρόνια στα χέρια των ανταρτών.
"Το Handarat έπεσε" δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν πολλοί τρομκράτες.
Δεκάδες νεκροί υπάρχουν στο ανατολικό Χαλέπι από την Πέμπτη 22/9, οπότε άρχισε και η νέα επίθεση ενταφιάζοντας τις όποιες ελπίδες για αναβίωση της εκεχειρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν εισακούστηκε.
Η κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και η απόφαση του Assad να εξαπολύσει νέα επίθεση δείχνει ότι ο ίδιος και οι σύμμαχοί του είναι αποφασισμένοι να συντρίψουν την αντίσταση των ανταρτών με τη βία.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στο Χαλέπι ήταν πιο έντονες από ποτέ και χρησιμοποιήθηκαν πιο ισχυρές βόμβες.
Αξιωματούχοι των ανταρτών υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις του Σαββάτου 24/9 έγιναν από τους Ρώσους.
Οι χώρες της Δύσης και αρκετές οργανώσεις φοβούνται για την τύχη 250 χιλιάδων κατοίκων που είναι εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη στο Χαλέπι.
Ο συριακός στρατός είναι κατηγορηματικός ότι στο στόχαστρό του βρίσκονται μόνο μαχητές.
Το πρωί του Σαββάτου 24/9 ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης Πολιτών Ammar Al Selmo είπε στο Reuters ότι αεροπλάνα πετούσαν πάνω από το Χαλέπι.
Ένας φιλοκυβερνητικός Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι ο στόχος είναι να καταληφθεί το Χαλέπι μέσα στην εβδομάδα.
Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε, ωστόσο, ότι ο μόνος τρόπος να πάρει γρήγορα η κυβέρνηση τον έλεγχο της περιοχής είναι να δείξει υπέρμετρη σκληρότητα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές.
Σύρος στρατιωτικός δήλωσε, πάντως, ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι τα προβλεπόμενα για τέτοιου είδους επιθέσεις, ενώ εκπρόσωπος των ανταρτών αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, καθώς έχει καταστραφεί και το αμυντικό σύστημα της πόλης.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 72 νεκρούς από την Παρασκευή 23/9 και ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, ενώ μία άλλη οργάνωση για την άμυνα της πόλης ανεβάζει τον αριθμό τους στους 100.
"Οι επιθέσεις έχουν μεγάλη ένταση και είναι συνεχόμενες" αναφέρουν από το Συριακό Παρατηρητήριο, τη στιγμή που ο κυβερνητικός στρατός επιμένει ότι στοχεύει μαχητές και αντάρτες και όχι πολίτες.
"Κάθε πύραυλος κάνει έναν μικρό σεισμό και τον αισθανόμαστε όσο μακριά και από τους βομβαρδισμούς κι αν είμαστε περιγράφει γλαφυρά την τραγική κατάσταση ένας κάτοικος της πόλης.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επισήμανε, πάντως, ότι μία αναβίωση της εκεχειρίας προϋποθέτει συνεννόηση όλων των πλευρών σε μία συλλογική βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης