Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι βομβαρδισμοί έχουν αφήσει 1,75 εκατ. ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό στο Χαλέπι

Guardian: Οι βομβαρδισμοί έχουν αφήσει 1,75 εκατ. ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό στο Χαλέπι
Η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό, ξεμένει και από καύσιμα, ενώ παντού υπάρχουν ερείπια στους άδειους δρόμους
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι που ελέγχεται από τους αντάρτες έχουν αφήσει 1,75 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό, γράφει ο Guardian που επικαλείται στοιχεία του ΟΗΕ.
Οι επιθέσεις της Παρασκευής (23/9) εμπόδισαν τις επισκευές στις δεξαμενές Bab al - Nayrab που τροφοδοτούν με νερό 250 χιλιάδες κατοίκους στα ανατολικά της πόλης σύμφωνα με τη Unicef.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η γειτονική δεξαμενή Suleiman al - Halabi, που προμηθεύει νερό σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Οι μάχες συνεχίστηκαν και το Σάββατο 24/9 με τις κυβερνητικές δυνάμεις να εντείνουν την πολιορκία στο ανατολικό Χαλέπι και να καταλαμβάνουν έναν πρώην προσφυγικό καταυλισμό.
Αξιωματούχοι των ανταρτών έκαναν λόγο για τέσσερις αεροπορικές επιδρομές, κυρίως από Ρώσους.
Η αντιπρόσωπος της Unicef στη Συρία Hanaa Singer μίλησε για 2 εκ. ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό μέσω του κρατικού δικτύου.
Συνέπεια όλων αυτών είναι τα παιδιά να κινδυνεύουν από αρρώστιες που σχετίζονται με το νερό, πέρα από τον φόβο και τον τρόμο που βιώνουν καθημερινά στο Χαλέπι.
Στο ανατολικό μέρος της πόλης ο πληθυσμός αναγκάζεται να καταφεύγει σε μολυσμένο νερό και θα πρέπει όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις στις υποδομές του νερού.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο 24/9, ενώ άλλοι 47 είχαν πεθάνει στις επιθέσεις της Παρασκευής, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι κάτοικοι λένε ότι το Χαλέπι δέχεται τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου.
"Δυστυχώς συνεχίζεται, υπάρχουν αεροπλάνα στον ουρανό" λέει ο Ammar al - Selmo επικεφαλής της Συριακής Πολιτικής Άμυνας στην περιοχή.
Φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται και πιο καταστροφικά όπλα στις επιθέσεις και σύμφωνα με τους κατοίκους πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν.
Παρομοίασαν την εκτόξευση ενός πυραύλου με σεισμική δόνηση που έκοψε τα κτίρια από τη βάση τους, όπου είχαν προσπαθήσει να καλυφθούν πολλοί άνθρωποι.
"Χρησιμοποιούν όπλα που πρέπει να είναι ειδικά για να κατεδαφίζουν κτίρια" ανέφερε αξιωματούχος των ανταρτών στο Reuters και πρόσθεσε ότι πολλά θύματα είναι κάτω από τα ερείπια".
Οι 250 χιλιάδες εναπομείναντες κάτοικοι στο ανατολικό Χαλέπι βρίσκονται υπό πολιορκία, από τα μέσα Ιουλίου 2016, που τα κυβερνητικά στρατεύματα περικύκλωσαν την περιοχή.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τον καταυλισμό του Handarat και ανέφεραν ότι σκότωσαν πολλούς τρομοκράτες.
Αλλού, σκοτώθηκαν εφτά άνθρωποι σε αεροπορική επιδρομή, κι ενώ ήταν στη σειρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μία αγορά στη γειτονιά Βustan al - Qasr, όπου ορισμένοι δρόμοι κυριολεκτικά σβήστηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Υπάρχουν και πύραυλοι που δεν έχουν ακόμα εκραγεί και είναι θαμμένοι στους δρόμους, ενώ σε άλλα σημεία έχουν δημιουργήσει τεράστιους κρατήρες.
Η πολιτική άμυνα που ονομάζεται και "λευκά κράνη"δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλίμακα της καταστροφής, που άλλωστε, έχει πλήξει και δικές της βάσεις.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει μόνο δύο πυροσβεστικά που μαζί με τα ασθενοφόρα προσπαθούν να πάνε παντού στην πόλη.
Χωρίς ηλεκτρικό ή, καύσιμο για τις γεννήτριες οι δρόμοι στο Χαλέπι είναι μαύροι και δύσκολοι να τους διαβεί κανείς τη νύχτα, ενώ η έλλειψη της βενζίνης ακινητοποιεί σιγά, σιγά και τα οχήματα.
Πολλά σημεία είναι απροσπέλαστα εξαιτίας των ερειπίων και το Σάββατο το πρωί η πόλη ήταν άδεια με μερικούς μόνο κατοίκους να βρίσκονται έξω ψάχνοντας για ψωμί.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov είπε την Παρασκευή 23/9 ότι η αναβίωση της εκεχειρίας εξαρτάται από όλες τις πλευρές.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει στις 9 Σεπτεμβρίου σε μία εκεχειρία, η οποία κατέρρευσε μία εβδομάδα μετά όταν βομβαρδίστηκε μία ανθρωπιστική αποστολή με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα.
Ο συριακός στρατός υποστήριξε ότι στόχευε αντάρτες και αρνείται ότι χτύπησε πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης