Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: O Obama εγκαινίασε το πρώτο εθνικό μουσείο για την Αφροαμερικάνικη παράδοση και ιστορία στις ΗΠΑ

BBC: O Obama εγκαινίασε το πρώτο εθνικό μουσείο για την Αφροαμερικάνικη παράδοση και ιστορία στις ΗΠΑ
Περιέχει εκθέματα από τα χρόνια της δουλείας, αλλά και από τον πολιτισμό που έφεραν οι μαύροι στις ΗΠΑ
O πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε επίσημα το πρώτο εθνικό μουσείο για την Αφροαμερικάνικη παράδοση στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο Barack Obama είπε ότι το αξίας 540 εκατ. δολ. εθνικό μουσείο της Αφροαμερικάνικης ιστορίας και πολιτισμού Sminthosian, "θα πει μία ιστορία για την Αμερική που δεν ήταν πάντα στην πρώτη θέση".
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα David Adjaye.
Ο προκάτοχος του Obama, George W Bush ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια.
Ήταν, άλλωστε, επί θητείας Bush που έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή του μουσείου.
Τόσο ο Bush, όσο και η σύζυγός του Laura απευθύνθηκαν στο κοινό και ακολουθήθηκαν από τον Stevie Wonder που τραγούδησε το "Where is our love".
Ο Obama ανέφερε ότι το νέο μουσείο θα διδάξει τους Αμερικάνους την ιστορία των ρατσιστικών εντάσεων, που βλέπουν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων όταν η αστυνομία σκοτώνει μαύρους.
"Σαν λαός έχουμε περάσει από τις ιστορίες γιγάντων που έχτισαν αυτή τη χώρα" είπε ο Obama απευθυνόμενος στο κοινό.
"Αλλά πολύ συχνά επιλέγουμε να αγνοήσουμε την εμπειρία εκατομμυρίων άλλων" συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και πρόσθεσε: "Έτσι ταιριάζει να πούμε αυτή την ιστορία στο εθνικό μας μουσείο, στο ίδιο μέρος που λέμε τις ιστορίες των προέδρων Washington και Jefferson και της ανεξαρτησίας μας".
Οι πρόσφατες ταραχές με ρατσιστικές αφορμές που έγιναν σε δύο πόλεις των ΗΠΑ οδήγησαν τον κυβερνήτη της Β. Καρολίνας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Σάρλοτ.
Το μουσείο που έχει χάλκινο χρώμα και σχεδιάστηκε από τον Βρετανό David Adjaye βρίσκεται στο εθνικό πολιτιστικό κέντρο της Ουάσινγκτον, όχι μακριά από τον Λευκό Οίκο.
Περιέχει 36.000 θέματα, από παραδοσιακά αγαθά που χρησιμοποιούνταν για να αγοράζουν σκλάβους στην Αφρική μέχρι έναν ξεχωριστό βαγόνι σιδηρόδρομου του 1920 και ένα αυτοκίνητο Cadillac κόκκινο καμπριολέ που ήταν του πρωτοπόρου του ροκ ν' ρολ Chuck Berry.
Κάποια από τα εκθέματα αναφέρονται στη δουλεία και άλλα στον πολιτισμό των μαύρων, που καθόρισε και τον αμερικάνικο πολιτισμό, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον Nick Bryant.
Οι μαύροι βετεράνοι του εμφύλιου πολέμου ήταν αυτοί που πρότειναν πρώτοι την κατασκευή ενός τέτοιου μουσείου το 1915.
Αλλά μόλις το 2003 εγκρίθηκε από το Κογκρέσο η κατασκευή του και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να αποπερατωθεί.
Τα εγκαίνια του μουσείου θα γιορταστούν με τριήμερες εκδηλώσεις και συναυλίες των Public Enemy και των Preservation Hall Jazz Band.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης