Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Πρόεδρος ο Ali Bongo Ondimba στην Γκαμπόν όπως αποφάνθηκε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας

tags :
Liberation: Πρόεδρος ο Ali Bongo Ondimba στην Γκαμπόν όπως αποφάνθηκε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας
Αμφισβητεί την απόφαση η αντιπολίτευση και ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων σε μία επαρχία που ο Ali Bongo πήρε 95%
To συνταγματικό δικαστήριο της Γκαμπόν επικύρωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο 24/9 την επανεκλογή του προέδρου Ali Bongo Οndimba, απορρίπτοντας την προσφυγή του ανταγωνιστή του Jean Ping.
Το δικαστήριο ενώ αλλάζει μερικώς τα αποτελέσματα των εκλογών της 27ης Αυγούστου 2016, αποφάνθηκε ότι ο Ali Bongo Ondimba, είχε μία διαφορά απέναντι στον υποψήφιο ανταγωνιστή του.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο υποστήριξε ότι ο Ali Bongo συγκέντρωσε το 50,66% των ψήφων έναντι 47,24% του Jean Ping.
"Ζητάω από όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς έναν πολιτικό διάλογο" δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο 57χρονος Ali Bongo, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος είχε μείνει για 41 χρόνια στην εξουσία.
Ο Jean Ping ζήτησε από την πλευρά του επανακαταμέτρηση των ψήφων στην επαρχία του Haut - Ogooue.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ali Bongo, o πρόεδρος βρέθηκε να έχει λάβει το 95% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή άγγιξε το απόλυτο (99%), κάτι που του εξασφάλισε μία διαφορά 5.000 ψήφων σε εθνικό επίπεδο και σε σύνολο 325 χιλιάδων ψηφοφόρων.
"Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Jean Ping κέρδισε αυτές τις εκλογές" ανέφερε ο εκπρόσωπός του Jean Gaspard Ntoutoume Ayi μετά την απόφαση του δικαστηρίου προσθέτοντας ότι ο Jean Ping θα κάνει μία δήλωση το Σάββατο το απόγευμα.
Και ο Jean Ping ζήτησε από τους Γκαμπονέζους να υπερασπιστούν την ψήφο τους και την κυριαρχία τους, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία διεστραμμένη απόφαση.
Η επανεκλογή του Ali Bongo είχε προκαλέσει αιματηρές διαδηλώσεις στις 31 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λίμπρεβιλ, αλλά και πολλές επαρχιακές πόλεις, τραυματίζοντας την κοινωνική ειρήνη.
Η εκτελεστική επιτροπή προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη (21/9) ότι ο Jean Ping θα συλληφθεί αν δεν συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα, ενώ υπό κράτηση τέθηκε ήδη ο πρώην αρχηγός των μυστικών πληροφοριών Leon - Paul Ngoulakia.
Στοιχιζόμενος πίσω από τον Jean Ping, το πρώην αγαπημένο παιδί του καθεστώτος, είναι πλέον ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι η κυριαρχία των Bongo που κρατάει από το 1967 πρέπει να τερματιστεί και ζήτησε από τον Ali να φύγει.
Σημάδι της νευρικότητας ήταν και οι ουρές που σχηματίστηκαν την Παρασκευή 23/9 στα γκισέ και στα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών, αλλά και οι άδειοι δρόμοι στη συνέχεια της μέρας.
Ο πρέσβης της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του στους περίπου 10 χιλιάδες συμπατριώτες του ότι πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια μέχρι νεωτέρας.
Μετά από μεγάλη πίεση η πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου Marie Madeleine Mborantsuo δήλωσε ότι η απόφαση θα βγει την Παρασκευή 23/9, μετά από την τελευταία δημόσια συνεδρίαση την Πέμπτη, οπότε και οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα παρέθεταν τα τελευταία επιχειρήματά τους.
Ο σύμβουλος του Jean Ping, Jean Remy Bantsantsa ζήτησε την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην επαρχία Haut Ogooue, γραφείο, γραφείο και υπό την εποπτεία ξένων παρατηρητών.
"Δεν υπάρχει στη χώρα μας άλλο δίκαιο για την Haut Ogooue και άλλο για τις υπόλοιπες επαρχίες" δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ali Bongo, Francis Nkea.
Kαι πρόσθεσε ότι ο Jean Ping κυριάρχησε με τη σειρά του στη γενέτειρά του, την Εtimboue.

www.bankingnews.gr

Η Γκαμπόν είναι μία μικρή χώρα της Αφρικής με 1,8 εκ. κατοίκους, πλούσια σε πετρέλαιο, ξυλεία και ορυκτό πλούτο, αλλά με πολύ φτωχούς κατοίκους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης