Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι επενδυτές πετρελαίου εγκαταλείπουν κάθε ελπίδα για συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ

Bloomberg: Οι επενδυτές πετρελαίου εγκαταλείπουν κάθε ελπίδα για συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ
Για τη Σαουδική Αραβία, η επικείμενη συνάντηση θα είναι απλά μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και όχι για λήψη αποφάσεων
Ολοένα και πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τις πιθανότητες οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε μία συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, στην άτυπη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη (28/9) στο Αλγέρι.
Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν κατά το ήμισυ τα στοιχήματά τους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά, καθώς βλέπουν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ συνεχίζουν να παράγουν πετρέλαιο με ρυθμούς ρεκόρ, ενώ παράλληλα η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι κινητήριος μοχλός του Οργανισμού, απέρριψε τις προοπτικές μίας σχετικής συμφωνίας παγώματος παραγωγής.
Όπως αναφέρει ο John Kilduff, στέλεχος της Again Capital LLC, «η ρητορική γύρω από την επικείμενη συνάντηση ηχεί νεκρικά», διευκρινίζοντας παράλληλα πως όσα λένε οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που πράττουνε, καθώς συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή.
Κάτι τέτοιο γίνεται πιο κατανοητό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι κατά τον τελευταίο μήνα οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν προσθέσει περισσότερα από 800.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά, γεγονός που καθιστά την ανάκαμψη των τιμών ανέφικτη, ενώ αναμένεται να παρατείνει την κρίση στην ενεργειακή αγορά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017.
Για τη Σαουδική Αραβία, η επικείμενη συνάντηση θα είναι απλά μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και όχι για λήψη αποφάσεων, αναφορικά με κάποιο πάγωμα παραγωγής, όπως ανέφεραν την Παρασκευή (23/9) αξιωματούχοι της χώρας, γεγονός που κατακερμάτισε και τις τελευταίες προσδοκίες της αγοράς.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είχαν κάνει πρόταση στο Ιράν για ένα ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής στα 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την Τεχεράνη να απορρίπτει τη σχετική πρόταση, καθώς επιθυμεί να φθάσει πρώτα τα προ κυρώσεων επίπεδα παραγωγής και μετά να ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω κίνηση ήταν απλά μία απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κάποιο πάγωμα παραγωγής, ενώ πλέον θα έχει το πλεονέκτημα να κατηγορεί την πλευρά του Ιράν ότι αυτή δεν επιθυμούσε μία συμφωνία, γεγονός που αποτελεί αλήθεια μονάχα κατά το ήμισυ.
Υπενθυμίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας θα λάβει χώρα την Τετάρτη (28/9) στο Αλγέρι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης