Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δυσκολεύει τις σχέσεις ΕΕ – Ελβετίας το δημοψήφισμα στο καντόνι του Τιτσίνο

tags :
Κομισιόν: Δυσκολεύει τις σχέσεις ΕΕ – Ελβετίας το δημοψήφισμα στο καντόνι του Τιτσίνο
Ο κ. Σχοινάς yπογράμμισε, ότι "για την Ελβετία αυτό σημαίνει, ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι θεμελιώδους σημασίας".
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο κανόνι Τιτσίνο της Ελβετίας υπέρ του περιορισμού της πρόσβασης διασυνοριακών εργαζομένων δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του εθνικού δημοψηφίσματος πριν από 2 χρόνια για την επιβολή ορίων στην είσοδο εργαζομένων από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα (26/9) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως είπε "το αποτέλεσμα δεν θα κάνει τις διαπραγματεύσεις πιο εύκολες", προσθέτοντας ότι "ο πρόεδρος Jean-Claude Juncker έχει σε πολλές περιπτώσεις διευκρινίσει, ότι οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες".
Υπογράμμισε δε, ότι "για την Ελβετία αυτό σημαίνει, ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι θεμελιώδους σημασίας".
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ωστόσο, ότι το δημοψήφισμα του Τιτσίνο "πρέπει να εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση".
Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή στο ιταλόφωνο καντόνι της Ελβετίας, το οποίο προωθήθηκε από το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, το 58% ψήφισε υπέρ του περιορισμού της πρόσβασης των διασυνοριακών εργαζομένων και το 39,7% κατά.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni δήλωσε σήμερα, ότι η ψηφοφορία δεν έχει "πρακτικό αντίκτυπο" για τώρα, αλλά τόνισε, ότι χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων η σχέση μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ είναι "σε κίνδυνο".
Με πληθυσμό 350.000, τα σύνορα με το καντόνι του Τιτσίνο περνούν καθημερινά περισσότεροι από 62.000 αλλοδαποί για να εργαστούν σε τοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου το 25% του συνόλου των εργαζομένων στο μικρό καντόνι.
Σημειώνεται, ότι το 2014 σε ένα εθνικό δημοψήφισμα στην Ελβετία υπερψηφίστηκε η πρόταση να τεθεί ένα όριο στον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, που δουλεύουν στην Ελβετία, αν και η κυβέρνηση έχει διορία μέχρι το 2017 για να νομοθετήσει την απόφαση του δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης