Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte dei Paschi: Φήμες για ενδιαφέρον από funds της Μέσης Ανατολής - Κέρδη +3% στη μετοχή

Monte dei Paschi: Φήμες για ενδιαφέρον από funds της Μέσης Ανατολής - Κέρδη +3% στη μετοχή
Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας ενισχύεται 3,4% στα 0,1948 ευρώ, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, λόγω της ανησυχίας για τη Deutsche Bank
Με κέρδη 3% διαπραγματεύεται η μετοχή της Monte dei Paschi, εν μέσω επίμονων φημών για ενδιαφέρον από funds της Μέσης Ανατολής να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας ενισχύεται 3,4% στα 0,1948 ευρώ, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, λόγω της ανησυχίας για τη Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τέσσερα funds από την περιοχή του Κόλπου, είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με 5 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η ιταλική τράπεζα φαίνεται ότι θα ζητήσει τελικά κρατική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείτο ευρωπαίους αξιωματούχους με καλή γνώση του ζητήματος.
Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αναμένουν πως η Monte dei Paschi θα στραφεί στην κυβέρνηση για στήριξη, ωστόσο αναμένεται ότι η Ρώμη θα αντισταθεί σθεναρά στο αίτημα, εφόσον αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες για τους ομολογιούχους.
Λιγότερο από δύο μήνες, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε ένα έκτακτο πλάνο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ και έχοντας καταγράψει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε 51 ευρωπαϊκές τράπεζες στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, η ανησυχία για αποτυχία του σχεδίου αυξάνεται.
Ενώ η τράπεζα εμφανίζεται αποφασισμένη να βρει τα 5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, θα έχει πλέον μια κεφαλαιακή τρύπα, σημειώνει το Reuters.
Τώρα οι αρχές της Eυρωζώνης εξετάζουν εάν η κρατική στήριξη θα πρέπει τελικά να αξιοποιηθεί, δεδομένου του «χαλαρού» ενδιαφέροντος προσφοράς για τις μετοχές της Monte dei Paschi.
«Υπάρχει σαφώς ένας κίνδυνος αποτυχίας στην άντληση κεφαλαίων», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας πως η αξία της τράπεζας, που υπολογίζεται μόλις σε 1/9 των 5 δισ. ευρώ που αναζητά, δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές.
Η ίδια πηγή σημείωσε πως
Αυτό το άτομο είπε μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το ιταλικό κράτος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τυχόν ελλείμματα, που θα προκύψουν εφόσον ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για άντληση κεφαλαίων τους προσεχείς μήνες.
Ενώ εκπρόσωπος της Monte dei Paschi αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εκπρόσωπος του ιταλού πρωθυπουργού δήλωσε πως η κυβέρνηση δε γνωρίζει τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ότι η Monte dei Paschi ενδέχεται να στραφεί στο κράτος για βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης