Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένο το Εργατικό Κόμμα παρά την εκ νέου ανάδειξη Corbyn - Αδυνατεί να ελέγξει πολιτικά το Brexit

tags :
Διχασμένο το Εργατικό Κόμμα παρά την εκ νέου ανάδειξη Corbyn - Αδυνατεί να ελέγξει πολιτικά το Brexit
Η φωνή του Εργατικού Κόμματος θα έπρεπε να ακουστεί ισχυρή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όμως ο Jeremy Corbyn δεν δείχνει διατεθειμένος να το αναδείξει σε μείζον ζήτημα της πολιτικής του ατζέντας
Βυθισμένο στις εσωτερικές πολιτικές του έριδες, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα αδυνατεί να καταλήξει σε μία ενιαία στρατηγική απέναντι στη διαδικασία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit), διακινδυνεύοντας να επιτρέψει στην κυβέρνηση των Συντηρητικών να διαπραγματευτεί το ευρωπαϊκό «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες δίχως αξιόλογη βρετανική αντιπολίτευση.
Η πανηγυρική επανεκλογή του ιστορικού ευρωσκεπτικιστή Jeremy Corbyn στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.
Η παθητική, άχρωμη στάση του βετεράνου ριζοσπάστη Corbyn κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 - που έκρινε το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη - οδήγησε τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος σε ανταρσία εναντίον του, πριν η λαϊκή ψήφος θέσει τέλος στην αμφισβήτηση του προσώπου του.
«Ο Corbyn δεν θεωρεί το Brexit κεντρικό θέμα. Η επανεκλογή του καθιστά αναμφισβήτητα τα πράγματα πιο δύσκολα για το Εργατικό Κόμμα», σύμφωνα με τον Simon Underwood, ειδικό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής του Πανεπιστημίου του Surrey.
Ωστόσο, κατ' άλλους, η φωνή του Εργατικού Κόμματος θα έπρεπε να ακουστεί ισχυρή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Οι Τόρις (Συντηρητικοί) θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των καταναλωτών. Θα χρησιμοποιήσουν το Brexit για να επιβάλουν ολοένα και περισσότερο τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και η εργατική τάξη θα πληρώσει τον λογαριασμό», λέει η βουλευτής των Εργατικών, Rachel Reeves.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε απόντες από τον διάλογο», λέει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Glenis Willmott, που εκφράζει τη λύπη της για το χρόνο που χάθηκε στις εσωτερικές έριδες του κόμματος και την επανάληψη της εκλογής για την ηγεσία του.
«Το Εργατικό Κόμμα έχασε μία ευκαιρία να βαρύνει με την παρουσία του, διότι η συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν έχει πει πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, που ξεκινά τη διαδικασία του διαζυγίου με την Ε.Ε.», επιμένει ο Underwood.
Στην πραγματικότητα, το Εργατικό Κόμμα έχασε ένα καλοκαίρι στις εσωκομματικές έριδες και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη συζήτηση για τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στη διαδικασία του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης